Zašto je pamćenje važno? | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Zašto je pamćenje važno?

Ana Bilankov i Vesna Teršelič u Muzeju suvremene umjetnosti govorit će o suočavanju s prošlošću.

23.03.2012 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Eksperimentalno-dokumentarni video Ane Bilankov U ratu i revoluciji, jedan od 40 radova s izložbe T-HTNAGRADA@MSU.HR, pokreće brojna pitanja, među njima i temu kolektivne amnezije, brisanja prošlosti zbog ideoloških, političkih i drugih razloga. Pojedine riječi – poput komunizma, rata, revolucije, NOB-a – bile su dovoljan poticaj da se mnoge knjige, koje sadrže neku od tih riječi, početkom devedesetih uklone s polica knjižara i knjižnica. Upravo takva je bila i knjiga autoričina djeda Tome Žalca, Škola u ratu i revoluciji (Školska knjiga, 1988), čiji „nestanak“ devedesetih sada istražuje autorica Ana Bilankov. U dokumentarno-poetskoj maniri videointervjua s gotovo stogodišnjom bakom, autorica pokušava oživjeti djelić obiteljske i društvene povijesti.

Na razgovor s umjetnicom pozvana je i Vesna Teršelič, voditeljica udruge Documenta, Centra za suočavanje s prošlošću, poznatu na civilnoj sceni po beskompromisnosti i angažiranosti u otkrivanju crnih mrlja iz naše nedavne prošlosti.

Razgovoru Zašto je pamćenje važno? možete prisustvovati 23. ožujka u 13 sati u Muzeju suvremene umjetnosti. Razgovor moderira Nada Beroš, kustosica MSU-a.

 

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 31.03.2012