Zašto kultura? | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Zašto kultura?

Organizacije s kulturne scene Srbije provode intenzivnu kampanju kojom u postizborno vrijeme žele povećati važnosti kulture u društvu. 

  • A
  • +
  • -

Kultura u Srbiji, čiji je nezavidan položaj posebno otežan ekonomskom krizom, nije bila atraktivna tema za političke stranke u nedavnoj predizbornoj kampanji, a resor kulture gotovo se ne spominje ni u aktualnim pregovorima o formiranju nove vlade.

Pitanje sudbine kulture i umjetnosti u jeku predizborne kampanje pokušala je pokrenuti udruga Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), organizirajući seriju tribina o kulturnoj politici naslova A kultura? koje su posljednjih nekoliko mjeseci bile održane u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Vranju, Požegi i Pirotu.  Ured Tačka kulturnog kontakta (TKK) koja djeluje pri Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva intenzivirala je provođenje kampanje Zašto kultura? koja ukazuje na potrebu za kulturom u društvu, posebno u periodu  krize.

“Dužni smo da kažemo političkim organima odlučivanja zašto je kultura važna u Srbiji”, poruka je kampanje Zašto kultura? koja ukazuje kako je smisao kulture i umjetnosti posebno dragocjen u društvima pod pritiskom tranzicije. “Kultura je ono za šta bi trebalo da se bori svaka vlada i svaka politička opcija uprkos finansijskim krizama. Najveći potencijali kulturnog sektora su kreativnost i inovacija, a njihov glavni zadatak je da naglase ulogu kulture u društvu, kao jednog od najbitnijih elemenata društvene transformacije. Kroz kontinuirani dijalog sa aktuelnim politikama, moguće je inkorporirati kulturnu dimenziju u sve političke programe; domaći organi vlasti (ministarstva, sekretarijati, lokalne samouprave) moraju biti sposobni da prepoznaju i voljni da priznaju značaj učešća kulturnih institucija iz Srbije u evropskim projektima.

Ono što se, izgleda, zaista menja je zapravo rastuća svest Srbije o sopstvenom kulturnom licu, o njenom strateškom nedostatku na ovom području i nedostatku jasne kulturne politike i resursa. Kulturni senzibilitet, podsticanje kulturne saradnje i izgradnja kapaciteta, demokratizacija kulturne politike i programi za rešavanje važnih pitanja biće neophodni za uspeh procesa dalje evropske integracije”, zaključuju organizatori kampanje. 

Više o kampanji Zašto kultura? pronađite ovdje, dok se izvještaji s tribina A kultura? na kojima se diskutiralo o problemima u kulturi I modelima kulturnih politika čitajte na istaknutom linku

Izvor: TKK
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 11.07.2012