Zašto nam je umjetnost još potrebna? | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Zašto nam je umjetnost još potrebna?

Izložbu Draga Umjetnosti u Zagrebu otvaraju predavanja Marine Napruškine te Janeza Janše, Janeza Janše i Janeza Janše.

25.09.2014 - 15.11.2014 , Zagreb - Galerija Nova

Siniša Ilić, Bez naziva, 2013.

  • A
  • +
  • -

Izložba Draga Umjetnosti prvi put je organizirana u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova 2012. godine u Ljubljani, a 2013. predstavljena je u Calvert 22 Foundation u Londonu. Njen zagrebački postav otvorit će predavanja Marine Napruškine Narodna umjetnica te Janeza Janše, Janeza Janše i Janeza Janše Name Readymade u četvrtak, 25. rujna u 18, odnosno 19 sati, a u 20 sati očekuje se i službeno otvorenje izložbe.

"Draga umjetnosti", pisao je Mladen Stilinović 1999. godine, “pišem ti jedno ljubezno pismo kako bih te udobrovoljio i potaknuo da me katkad posjetiš“. Uvijek svjestan vlastitog suučesništva i uključenosti, u svom obraćanju umjetnosti Stilinović iznosi niz zabrinutih, poetskih, enigmatičnih i skromnih napomena o položaju umjetnosti u suvremenom svijetu, o njezinoj recepciji i distribuciji. U svom pismu umjetnosti Stilinović propituje i vrijednost umjetnosti, koja se prečesto prevodi isključivo u novčanu vrijednost, ili, kako piše: "Brza manipulacija, brzi novac, brzi zaborav”.

Usmjerena na međupovezanost umjetnosti i politike, i opterećena prirodom “nedjelotvornosti” umjetnosti,  izložba pokušava postaviti nužna pitanja: Zašto nam je umjetnost još potrebna, i što danas očekujemo od nje? Što ona obećava i što mi zauzvrat obećavamo njoj? I što se događa kad se to obećanje ne ispuni, kad se iznevjeri, ili naprosto iscrpi?

Draga umjetnosti pristupa pitanju autonomije umjetnika i nužnosti umjetnosti radovima koji usložnjavaju odnos između angažiranosti, autoreferencijalnosti i estetike. Razmatrajući niz proturječnih, heterogenih metoda koje afirmiraju izdržljivost, izdržavaju neodlučnost i suočavaju se s pogrešnim razumijevanjem, predstavljeni radovi proučavaju kako zbunjenost, žaljenje, odnos prema vlasništvu, uspostavljanje i rušenje vrijednosti, podrška i solidarnost utječu na suvremenu umjetničku praksu i na definiranje nečije prakse u odnosu na rasprave o prekonfiguraciji područja umjetnosti i njezina odnosa prema političkome.

Na izložbi koja će u Galeriji Nova biti otvorena do 15. studenog sudjeluju Chto delat?, Siniša Ilić, Sanja Iveković, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Marina Napruškina i Mladen Stilinović. Povodom izložbe u Ljubljani objavljen je katalog s tekstovima Mladena Stilinovića, WHW-a i Stephena Wrighta, dostupan na stranicama Muzeja suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.09.2014