Zašto nam trebaju nove stambene politike | kulturpunkt

Video

Zašto nam trebaju nove stambene politike

Iva Marčetić u Beogradu je održala predavanje o problemu evropskih stambenih politika koje su u prošlosti razrađivale opsežne modele socijalnog stanovanja.

U svibnju 2016. godine u okviru projekta Kritička mašina, Iva Marčetić je u beogradskom Društvenom centru Oktobar održala predavanje o problemu evropskih stambenih politika koje su u prošlosti razrađivale opsežne modele socijalnog stanovanja. Danas je situacija sasvim drugačija – strah od deložacija i ekstremnog siromaštva sve je prisutniji, dok je veliki broj mladih primoran živjeti sa roditeljima, bez perspektive i mogućnosti za rješenjem stambenog pitanja. 

U okviru predavanja Zašto nam trebaju nove stambene politike Marčetić je dala pregled modela socijalnog stanovanja, njegovih osnova, značaja socijalnih politika stanovanja za razvoj i mogućnost socijalne inkluzije u urbanim sredinama kao i dosega i uticaja pokreta za pravo na stanovanje u promeni statusa quo.

Neoliberalna ekonomija je u posljednja četiri desetljeća odlučujuće izvršila utjecaj na to kako i gdje živimo. Suvremena kapitalistička akumulacija razorno je utjecala na dinamiku gradskog života – od problema deindustrijalizacije, porasta nestabilnih ekonomija u sektoru uslužnih delatnosti, ubrzanih procesa urbane regeneracije, privatizacije javnog transporta, komodifikacije kulturne proizvodnje. Takva gradska politika vođena “investitorskim urbanizmom” sve većem dijelu stanovništva uskratila je bazičnu stambenu i komunalnu infrastrukturu, poput prostora za stanovanje, socijalizaciju i rekreaciju, obrazovanje, javni transport…

Iva Marčetić je arhitektica. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Kao članica Pulske grupe, jedna je od urednica knjige Grad postkapitalizma izdane 2010, 2011/12. stipendistica Akademie Schloss Solitude u Štutgartu, a 2012. dio tima koji predstavlja Hrvatsku na Arhitektonskom Bijenalu u Veneciji. Autorica je mnogih članaka na temu arhitekture i urbanizma, članica je zadruge Otvorena arhitektura iz Zagreba, a radi u organizaciji Pravo na grad. Živi u Zagrebu.

Naslovna fotografija preuzeta je iz intervjua s Ivom Marčetić objavljenim sredinom srpnja na stranicama Vizkulture. Autorica fotografije je Maja Bosnić