Zato demokracija treba humanistiku | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Zato demokracija treba humanistiku

U izdanju AGM-a objavljen je prijevod nove knjige Marthe Nussbaum o opasnostima jednostranog, isključivo na učinkovitost usmjerenog obrazovanja.

  • A
  • +
  • -

Knjiga Ne profitu. Zašto demokracija treba humanistiku (Not for Profit: Why Democracy Needs the Humanities) svjetski poznate filozofkinje Marthe C. Nussbaum temeljito je promišljen i jasno napisan apel za očuvanje svijesti o značenju humanističkih znanosti za sve vidove i stupnjeve obrazovanja, ali i za cjelinu smislena života ljudske zajednice. Knjigu odlikuju svestrana učenost, preciznost izlaganja i britka duhovna angažiranost. Nizom poglavlja autorica argumentirano upozorava na opasnosti jednostranog, prvenstveno ili čak isključivo na učinkovitost usmjerenog obrazovanja i načina života kojem ono služi kao osnova.

Suvremene demokratske države, prvenstveno usredotočene na nacionalni ekonomski rast, potiču onaj tip obrazovanja koji će proizvesti stručne, kompetentne, ali prije svega ekonomski produktivne i na tržištu rada poželjne građane, pritom sve više zanemarujući značaj humanističkih znanosti koje obrazuju ljude za kritičko mišljenje, inovativnost i odgovorno djelovanje u svijetu. Ipak, profitabilne vještine, kako autorica u ovoj knjizi naglašava, nisu dovoljne da bi zdravo demokratsko društvo činili oni koji su sposobni argumentirano kritizirati nametnute autoritete, suosjećati s marginaliziranima i različitima te rješavati složene globalne probleme.

Martha Nussbaum profesorica je na Odsjeku za filozofiju Sveučilišta u Chicagu. Prijevod knjige, u izdanju nakladničke kuće AGM, potpisuje Nebojša Mudri.

Izvor: AGM

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.03.2013