Zato što je vrag odnio šalu | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Zato što je vrag odnio šalu

Izložba obilježava recentnu akciju kojom je neformalna grupa dizajnera svojim radovima dala podršku stručnom timu za Cjelovitu kurikularnu reformu i inicijativi Hrvatska može bolje.

29.06.2016 - 05.07.2016 , Zagreb - Galerija HDD

U srijedu, 29. lipnja u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba Hrvatski dizajneri u akciji

Izložba obilježava recentnu akciju kojom je neformalna grupa dizajnera svojim radovima dala podršku stručnom timu za Cjelovitu kurikularnu reformu i inicijativi Hrvatska može bolje, koja je s istim ciljem 1. lipnja ove godine organizirala masovne prosvjede na koje se odazvalo preko 40 000 ljudi. Osmišljena i realizirana u svega nekoliko dana, akcija koju su pokrenule Iva Babaja i Tatjana Bartaković uspjela je oko sebe okupiti brojne renomirane hrvatske dizajnere i dizajnerice – na poziv ih se odazvalo 30-ak, a još puno više pridružilo joj se tijekom njenog trajanja.

Plakati koji su nastajali tijekom nekoliko dana uoči prosvjeda nosili su poruke o važnosti obrazovanja, kao i o pogubnosti neznanja, o otporu političkim pritiscima na struku u odlukama ključnim za budućnost društva u kojem živimo, ali i o društvenoj odgovornosti i društvenom poslanju dizajna kao profesije. Ti plakati ponijeli su iznimno uspješnu kampanju koja je naišla na sjajan odjek u javnosti, a u konačnici su, preseljeni na transparente, postali i sastavni dio masovnog prosvjeda na glavnom zagrebačkom trgu. Akciju je od prvog trenutka formalno podržalo i Hrvatsko dizajnersko društvo, kao i inicijativa Kulturnjaci 2016, a osmislile su je dizajnerica i prethodna Predsjednica Svjetskog savjeta za dizajn (ico-D) Iva Babaja i dizajn menadžerica Tatjana Bartaković.

U sklopu izložbe bit će predstavljeni transparenti s radovima sljedećih autora: Ivan Antunović, Bachrach&Krištofić, Bruketa&Žinić, Bunch, Davor Bosnić, Matea Bronić, Dejan Dragosavac i Tomislav Medak, Sandro Dujmenović, Hamper (Ivana Vučić & Tom Jura Kaćunić), Izvorka Jurić & Jelena Gvozdanović, Draga Komparak, Marko Koržinek, Dejan Kršić, Igor Mladinović, Šesnić&Turković, Zoran Đukić, Marko Hrastovec, Utorak (Jakov Vilović i Demijan Bačić), Boris Ljubičić, Jelenko Hercog, Marko Cvijetić & Jurica Koletić, Five, Nji3 (Tessa Bachrach, Dina Milovčić, Franka Tretinjak), Igor Manasteriotti, Parabureau, Revolucija, Vesna Horvat i Kitica Kekić, Kombinat (Leo Kirinčić i Mirna Gurdon), Svjetlana Vukić, Sonja Šurbatović i Luka Pervan. Osim njih, u dokumentarnom obliku bit će prikazani odabrani radovi niza drugih autora koji su se priključili inicijativi, kao i fotografije koje svjedoče o samoj akciji i prosvjedu u kontekstu kojeg je održana.

Izložba je otvorena do 5. srpnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.06.2016