Zauzmite stav! | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Zauzmite stav!

Krajem svibnja, saborski zastupnici su podnijeli interpelaciju o ulozi Vlade u postupku pregovora o TTIP-u, no Vlada je odgovorila da je to pogrešna tema jer drugi nadgledaju pregovore.

Piše: Matija Mrakovčić

trojanski konj TTIP na Trgu bana Jelačića, FOTO: GONG/Facebook

  • A
  • +
  • -

Daleko od očiju javnosti, unatrag nekoliko godina počeli su pregovori oko Transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama (TTIP) između SAD-a i Europske unije te oko Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između Kanade i EU-a. Radi se o dvama transatlantskim trgovinskim sporazumima čiji je cilj podčinjavanje država i društava s obje strane Atlantika interesima krupnog kapitala. Drugi predloženi ugovor nastao inicijativom SAD-a, a u koji su uključene Europska unija i još 23 druge zemlje koje zajedno čine dvije trećine globalnog BDP-a, poznatiji je kao TISA (Trade in Services Agreement). Tijek pregovora i sadržaj ugovora bili su tajni do lipnja 2014. godine kada je WikiLeaks objavio sadržaj dodataka na ugovor, a u srijedu, 3. lipnja, objavljeno je još 17 tajnih dokumenata.

Transatlantskim sporazumom o trgovini i investicijama (TTIP) uvode se liberalniji standardi radnog prava, zaštite podataka, financijske regulacije i zaštite okoliša. Posebno je problematičan institut rješavanja sporova između investitora i država, tzv. ISDS (investor-to-state dispute settlement process) koji omogućava stranim, no ne i domaćim korporacijama, tužbu zbog propuštene koristi i naplatu štete ukoliko država članica Unije donese zakone ili regulatorne standarde koji mogu utjecati na smanjenje profita korporacije. Odluku donosi arbitraža, paralelni pravni sustav koji zaobilazi postojeće pravne mehanizme i sudove EU. Dokumentacija arbitraža nije javna, a naknadu štete korporacijama isplaćuju građani, porezni obveznici.

Krajem svibnja, 21 saborski zastupnik podnio je interpelaciju o ulozi Vlade u postupku pregovora Europske unije i SAD-a o sklapanju Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP). Njome su zatražili da Vlada Republike Hrvatske u roku 30 dana Hrvatskom saboru dostavi cjelovito izvješće o aktualnom statusu pregovora o TTIP-u, da zauzme jasno, nedvosmisleno i aktivno stajalište da TTIP spada u kategoriju "mješovitih ugovora" koji nakon zaključivanja podliježe ratifikaciji u Hrvatskom saboru, da se pred svim tijelima Europske unije ovlaštenima za pregovaranje, zaključivanje i potpisivanje TTIP-a bez odgađanja založi za potpuno uklanjanje oznaka tajnosti s pregovora o TTIP-u te da u roku od četiri mjeseca Hrvatskom saboru dostavi nezavisnu studiju utjecaja TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo, pružanje javnih usluga, društvene odnose, javno zdravstvo i zaštitu okoliša.

Na sjednici Vlade u srijedu, 3. lipnja, premijer Zoran Milanović ocijenio je kako je to pogrešna tema jer pregovori, koji su u interesu Hrvatske, sadrže brojne osigurače koji omogućavaju nadgledanje tog procesa. Dodao je da je Hrvatska mala država koja jedino može prosprerirati uz otvorenost, vanjsku trgovinu, a u postupku pregovora vodit će se računa o svim bitnim pitanjima, javlja Hina.

Vlada ističe da snažno podržava pregovore za sklapanje TTIP-a jer se radi o konkretnoj prilici da EU i SAD stvore najveći prostor slobodne trgovine na svijetu. Odbor za europske poslove Hrvatskog sabora na tematskoj je sjednici još 17. srpnja 2014. raspravljao o stanju pregovora o TTIP-u. Bilo je to prvo i do današnje sjednice posljednje izjašnjavanje tijela vlasti u vezi s problematikom ugovora. Članovi Odbora pozvali su tada javna tijela na izradu detaljne analize očekivanih utjecaja takvog sporazuma na hrvatsko gospodarstvo, da bi gotovo godinu dana po tom pozivu Vlada izjavila da je pokrenula proces izrade studije utjecaja TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo, društvene odnose i zaštitu okoliša nakon čije će izrade biti provedena široka javna rasprava o pregovorima. Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pritom je istaknula da studija ne može biti precizna jer još nisu jasni svi parametri ugovora. 

 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.06.2015

VEZANE VIJESTI

Kulturno iznimna trgovina

Piše: Matija Mrakovčić
Europski je parlament prihvatio rezoluciju o izuzeću kulturnih i audiovizualnih usluga iz pregovora o TTIP-u, no Vijeće je zaključilo da ta odluka može biti predmet revizije.

Protiv regresivnih agendi

Konferencija Strategies for Political and Social Renewal fokusirat će se na erozije građanskih sloboda i javnog prostora te na poguban utjecaj neoliberalizma u Europi.

U očekivanju najgoreg

Klub studenata FPZG-a i inicijativa Zaustivimo TTIP organiziraju tribinu na kojoj će se raspravljati o štetnim posljedicama Transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama.