Završeno Volontersko pajdaširanje | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Završeno Volontersko pajdaširanje

Projekt Volontersko pajdaširanje povezuje mlade s teškoćama i mlade bez teškoća na zajedničkom osmišljavanju volonterskih programa i zajedničkom volontiranju.

  • A
  • +
  • -

Od siječnja 2014. za učenike/ce Gospodarske škole Varaždin, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec održane su edukacije i treninzi o volontiranju, vođenju volontera, organizaciji javnih događanja, specifičnostima različitih oštećenja i mogućnostima mladih s oštećenjima te o uspostavi volonterskih klubova u školama. Volonteri/učenici su u sklopu projekta održali i niz volonterskih akcija, poput uređenja okoliša na prostoru bivše vojarne u Čakovcu, volontiranja u Caritasu, Crvenom križu, Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec, Udruzi tjelesnih invalida Međimurja, uređenja učionice na otvorenom i skupljanju pomoći za poplavljena područja. 

Kao dio aktivnosti projekta, u petak 11. srpnja u prostoru bivše čakovečke vojarne održana je tribina na temu O mogućnostima mladih s teškoćama. Cilj tribine bio je prikupiti ideje sudionika o tome kako uključiti mlade s poteškoćama u volonterske programe, na koje poteškoće mladi nailaze prilikom volontiranja i kako povećati suradnju među volonterima i organizatorima volontiranja pri osmišljavanju i provedbi volonterskih programa.

Projekt je gotov, no najesen će novoosnovani školski volonterski klubovi putem programa Volonterskog ureda Međimurja nastaviti osmišljavati i provoditi vlastite volonterske programe. 

Projekt je proveden u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, a voditelj projekta je udruga Autonomni centar – ACT iz Čakovca, uz partnere Gospodarsku školu Čakovec, Ekonomsku i trgovačku školu Čakovec, Gospodarsku školu Varaždin te Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije. Projekt je trajao od prosinca 2013, a potpomognut je sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. 

U sklopu projekta, napravljena je i web stranica programa Volonterskog ureda Međimurja na kojoj svi građani moću pronaći sve informacije vezane uz projekt Volontersko pajdaširanje, te informacije vezane uz ponudu i potražnju volonterskog rada na području grada Čakovca i okolice, razne volonterske alate, informacije o edukacijama o volonterstvu te popis organizatora volontiranja registriranih u bazi volonterskog ureda.

Izvor: ACT

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 22.07.2014