Zbilja na tragu totalitarne distopije | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Zbilja na tragu totalitarne distopije

Na prvoj tribini iz ciklusa Izvanserijske TV serije, naslovljenoj Sluškinjina priča: o nastajanju totalitarizma, gostuju Rada Borić, Drago Bojić i Sanja Kovačević.

07.05.2018 , Zagreb - Kulturni centar Mesnička

FOTO: Udruga Domine / Facebook

  • A
  • +
  • -

Prvo izdanje ciklusa tribina Izvanserijske TV serije, naslovljeno Sluškinjina priča: o nastajanju totalitarizma, održava se u ponedjeljak, 7. svibnja u Kulturnom centru Mesnička, s početkom u 20:30 sati.

Prva sezona serije Sluškinjina priča poslužila je kao polazište za raspravu o mnogim temama od iznimne društvene važnosti. Ponajprije se to odnosi na Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ovaj međunarodni ugovor, poznatiji kao Istanbulska konvencija, mjesecima je bio, i još uvijek jest, jedno od gorućih pitanja hrvatske javnosti. U jeku rasprave o Istanbulskoj konvenciji u Hrvatskoj je održan i prosvjed Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije koji je jasno aludirao na poveznicu između naše društvene zbilje i totalitarne distopije Sluškinjine priče

Ova tribina ugostit će Radu Borić, aktivisticu i znanstvenicu koju je Forbes uvrstio među jednu od sedam najutjecajnijih feministica svijeta. Nakon dugogodišnjeg znanstvenog rada na Sveučilištu u Helsinkiju Borić se vratila u Hrvatsku da bi 90-ih radila sa ženama izbjeglicama u Centru za žene žrtve rata.

Njoj će se pridružiti franjevac, teolog i publicist Drago Bojić, svećenik-intelektualac iz BiH koji usprkos pritiscima matične crkve uporno kritički govori o problemima s kojima se suočavaju društva na ovim prostorima.

Tribinu će moderirati sociologinja i autorica knjige Kvalitetne TV serije – milenijsko doba ekrana Sanja Kovačević.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 07.05.2018