Zbirka proživljenih iskustava | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Zbirka proživljenih iskustava

Izložba Marka Markovića prikaz je izvrnutog piramidalnog sustava hijerarhije i odnosa moći u društvu, u formi različitih medija i artefakata.

27.09.2015 - 10.10.2015 , Dubrovnik - Galerija Otok
  • A
  • +
  • -

U nedjelju, 27. rujna, u 20 sati u Galeriji Otok bit će otvorena izložba Marka Markovića Izvrnute piramide te predstavljena knjiga Kronotop hrvatskog performansa - Od Travelera do danas Suzane Marjanić. Marko Marković će izvesti perfromans, a u razgovoru o performansu u Hrvatskoj sudjelovat će autor, Pasko Burđelez i Božidar Jurjević te svi zainteresirani. 

Knjiga Suzane Marjanić pokriva povijest hrvatskoga performansa od dadaističkih uličnih akcija zagrebačke trupe srednjoškolaca Traveleri 20-ih godina prošloga stoljeća pa sve do danas – zaključno s 2010. godinom, godinom smrti anarho-oca hrvatskoga performansa Tomislava Gotovca a.k.a. Antonija G. Lauera, dakako s ponekom referencom na događanja i ekonomski post/apokaliptičnoga razdoblja – zaključno s 2013. godinom.

Izvrnute piramide odnose se na prikaz izvrnutog piramidalnog sustava hijerarhije i odnosa moći u društvu općenito, no izrazito koncentriran na kapitalističko ustrojstvo. Takav shema prikazuje društvene strukture kakave bi one zaista i trebala biti. Prikaz funkcije na višim pozicijama vlasti koje rade u korist onih na manjim pozicijama, tj gdje vlast radi u korist narod, a ne gdje narod radi kako bi se vlast okoristila. Upravo o takvim odnosima moći i govori izložba; o poziciji imigranta, ilegalno- legalnog zaposlenika tj svojevrsnog puta s kojim se autor susreće i na koji način se snalazi u određenim situacijama. Izloženi artefakti i dokumentacija u mediju videa, performansa, crteža , fotografija, skulptura, policjskih kazni, sudskih izvještaja, radne odjeće, radnog alata, građevinskog materijala, ready made objekata i instrumenta svojevrsni su dokazi i tragovi Markovićevog kretanja i ponašanja u određenim sistemima. Radovi su zbir proživljenih iskustava iz njegovog stvarnog života i osobne perspektive. Autor vjeruje da se mnogi ljudi sličnih puteva na svoj način mogu pronaći u tim pričama, što potvrđuje i reakcija publike: "Ovo je autobiografska cjelina koja prikazuje presjek zadnjih 5 godina moga rada, pa tako i reference na prijašnje godine mog odrastanja i okolnosti koje su na kraju i utjecale na moj odlazak i boravak van zemlje".

Izložba je otvorena do 10. listopada

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.09.2015