Zbogom žanrovi, zbogom definicije | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Zbogom žanrovi, zbogom definicije

Muzički salon Kulture promjene pokrenuo je novi projekt: četverodnevno glazbeno događanje Izlog suvremenog zvuka.

  • A
  • +
  • -

Izlog suvremenog zvuka je festival u čijem je fokusu suvremena glazba odnosno suvremeni zvuk, shvaćajući suvremeno u širem smislu te riječi, a slijedeći time i samu koncepciju Muzičkog salona kakvu su je zamislili pjesnik i teoretičar književnosti Ante Stamać (utemeljitelj Muzičkog salona) i akademik Nikša Gligo (dugogodišnji umjetnički voditelj). Festival nije ograničen žanrovski, nije definiran stilom, niti je usmjeren promicanju određene poetike, što međutim nikako ne znači da nema vrlo jasne programske smjernice i zadane ciljeve.

Cilj je, kako ističu organizatori, promicati i predstavljati glazbena istraživanja, razvoj tehnologije i kreiranje novih DIY instrumenata i softvera, a festival je otvoren mladima i otvara prostor za eksperimente, a glazbenike i skladatelje ne dijeli na akademski obrazovane i one koji su obrazovani izvaninstitucionalno, već upravo među njima potiče dijalog, međusobnu suradnju te razmjenu znanja i ideja. Upravo otvorenost koncepcije omogućava da se festivalski program mijenja i kreira prateći suvremenu glazbenu produkciju i pomičući svoj fokus ovisno o novim tendencijama.

Program Izloga suvremenog zvuka obuhvaća nastupe tzv. nekonvencionalnih ansambala odnosno bendova, inter- i multimedijalne projekte, ali i teorijski dio kao vrlo važan programski segment: panel diskusije, predstavljanja i razgovore s autorima. Tako se u sklopu festivala očekuje izložba grafičkih kolorističkih partitura Damira Bartola Indoša, izvedba video partiture Azot After Wain, luminoakustički "field recording" projekt Route 666 umjetničkog dvojca Lightune.G, skladbe Cowella, Messiaena i Parta u izvedbi pijanistice Sanje Vrsalović i udaraljkaški recital Kaje Farszky s djelima Rzewskog, Sueyoshija, Smitha, Xenakisa i Globokara. Zatim koncert iznimnog improvizatora i osnivača skupine AMM - perkusionista Eddieja Prévosta s violonisticom Jennifer Allum i pijanisticom Marjolaine Charbin, predstavljanje austrijskog GOD Records, izdavačke kuće za novu i eksperimentalnu glazbu uz nastupe glazbenika koji su objavljivali za tu etiketu te solistički nastup Alfonsa Santimonea za klavir i elektroniku.

Ulaz na sva događanja Izloga suvremenog zvuka - koji će se održati od 24. do 27. travnja u prostorima Studentskog centra - je besplatan.

Izvor: Muzički salon / Na fotografiji: Lightune.G

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.04.2013