Zdravica za slobodu i osnaživanje | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Zdravica za slobodu i osnaživanje

Domaći i međunarodni izvedbeni program Queer Zagreb Sezone bavi se temama intime, identiteta, odnosa tradicije i suvremenosti te problemima s kojima se susreću trans osobe.

15.05.2018 - 19.05.2018 , Zagreb - Zagrebački plesni centar
  • A
  • +
  • -

Od 15. do 19. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru nastavlja se izvedbeni program Queer Zagreb Sezone koji ugošćuje umjetnike i umjetnice iz SAD-a, Indije, Filipina, Velike Britanije, Njemačke, Poljske, Slovenije, Srbije i Hrvatske. 

Svibanjski program otvara britanski umjetnik Jeremy Goldstein sa svojim "kazalištem zajednice" koje se bavi temom slobode govora i osobnim osnaživanjem. U njegovoj predstavi sudjeluje i deset osoba iz Hrvatske koje će s Jeremyjem tijekom njegove rezidencije u Zagrebu razviti kratki tekst ili priču posebno za ovu izvedbu. Na festivalu gostuje i poznata slovenska skupina Via Negativa s izvedbom Stotinu zdravica nastalom u suradnji s poljskom umjetnicom Anitom Wach, a posebno na ovoj izvedbi nazdravlja se Josipu Brozu Titu. Američki trans umjetnik Kris Grey donosi izvedbu Prekarnost kojom upućuje publiku u teme i neravnopravnosti s kojima se susreću trans osobe. Gostovanje ovog umjetnika organizirano je u suradnji s riječkim festivalom Smoqua

Od festivalskih zanimljivosti vrijedi naglasiti i pionirski program Bajke u dragu u okviru kojeg domaća skupina House of Flamingo djeci čita queer bajke i slikovnicu Dugine obitelji. Na programu su i plesne predstave Sujate Goel iz Indije, Maayan Danoch i Özlema Alkisa iz Njemačke, Joshue Serafina s Filipina, te grupe umjetnica (Rahel Barra, Ida Daniel, Ana Dubljević, Frida Laux i Zrinka Užbinec) koje se bave temama intime, gay identiteta, ženske pornografije i odnosa tradicije i suvremenosti.

Ulaz na programe Queer Zagreb Sezone je slobodan, a više o samim izvedbama i raspored potražite na stranici organizatora. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 27.04.2018