Žeđ | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Žeđ

Prolazeći kroz situacije ljubavi i razočaranja, ljubomore i mržnje, borbe za prevlast ili preživljavanje, likovi na pozornici "žive" sve dok u svojim rukama drže velike čaše vode.

29.06.2013 , Zagreb - Zagrebački plesni centar

Radi zatvaranja izvedbenog dijela sezone Zagrebačkog plesnog centra, a ponovnog oživljavanja i stavljanja u funkciju jednog od najljepših scenskih prostora na otvorenom, terasa Zagrebačkog plesnog centra ove će subote ugostiti plesni studio Liberdance. Uz pomoć Zagrebačkog plesnog centra (ZPC) i Hrvatskog instituta za pokret i ples (HIPP), ponovno će biti izvedena nedavno premijerno prikazana predstava Žeđ, a koja će biti posebno adaptirana za tu priliku. Za ovu prigodu u predstavi će gostovati Mate Matišić, glazbenik, spisatelj i dramaturg, te Seol Jin Kim, plesač poznate belgijske plesne kompanije Peeping Tom.

U svom životu tražimo, žudimo, težimo, trebamo, pitamo, molimo, prosimo, borimo se, sanjamo o.... naš se život izražava kroz samo jednu dimenziju, sama naša bit se transformira u jednu jedinu pojavnost! Žeđ! Žeđ.... za čime zapravo?

Tijekom jednog sata ove predstave, prolazeći kroz situacije ljubavi i razočaranja, ljubomore i mržnje, borbe za prevlast ili preživljavanje, protagonisti na pozornici pate, vole, mrze, traže i teže, žude za skladom, srećom i cjelovitošću, zapravo “žive” na pozornici sve dok cijelo vrijeme u svojim rukama drže velike čaše vode. Kazališna metodologija autora ove predstave temelji se na pet elemenata i njihovoj pojavnosti u svakom aspektu pojedine osobe (u tijelu, emocijama, umu i svijesti). Iz tog proizlazi iznimno striktna i jasna dramaturgija, iako nema govora. Ekspresivni dijalozi i monolozi bez da se radi o pantomimi.

Predstava je nastala u suradnji Liberdancea i Virtualne interaktivne akademije iz Sofije (VIA). Pomoć u realizaciji osigurao je Hrvatski Institut za pokret i ples (HIPP). Predstavu izvode Petar Cvirn, Jadran Grubišić, Morena Halilović, Elvis Hodžić, Andreja Jandrić, Ema Janković, Davor Kovač, Andrea Solomun, Manuela Švorcan i Mladen Vujčić.

Repriza predstave Žeđ autora Velimira Veleva bit će održana u subotu, 29. lipnja, s početkom u 20 sati na terasi Zagrebačkog plesnog centra.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.06.2013