Zelena infrastruktura u urbanom krajobrazu | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Zelena infrastruktura u urbanom krajobrazu

Umjetnička vrtna kučica organizira razgovor koji bi na trebao dati odgovor na pitanje kako zapušteni povijesni park obnoviti u suvremenom kontekstu.

21.05.2014 , Split - Galerija Bez naziva (UMAS)
  • A
  • +
  • -

Javni razgovor će se održati u srijedu, 21. svibnja u 17 sati u Galeriji Bez naziva (UMAS, Zagrebačka 3, Split), u njemu će sudjelovati krajobrazni arhitekt Igor Belamarić, arhitekt dr. sc. Ivo Čović i dipl. ing. agronomije Mia Grga, a moderirat će ga arhitektica dr. sc. Ana Šverko. Razgovor je dio programa Umjetnička vrtna kućica koji u sklopu popularizacije znanstvenih tema i sadržaja organizira Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba.

"Na primjeru zapuštenog gradskog parka Garagnin-Fanfogna u Trogiru pokušat ćemo pronaći odgovor na pitanje kako obnoviti povijesni park u suvremenom kontekstu.

Obnova povijesnog parka proizvodi novi element krajobrazne infrastrukture. Kakav je put od idealne vizije do realizacije javnog prostora na kojemu se preklapaju višestruke funkcije: gradskog parka, urbanog vrta, botaničkog vrta, prostora za koncerte, gradske kavane, učionice na otvorenom?

Razgovor će s povijesno definirane urbane matrice i njezine zelene geometrije prijeći na temu krajobraza kao jednog od osnovnih elemenata teritorijalno-urbanističke revitalizacije većih prostornih sustava, definiranih svojom specifičnom topografijom i geomorfologijom. Novi strateško-krajobrazni projekt u Jelsi na otoku Hvaru, koji se temelji na integraciji morfološko-povijesne osi luka – polje, poslužit će kao primjer primjene nekih od najsuvremenijih paradigmi održivog planiranja i projektiranja urbanog krajobraza.

Osim zaštićenih parkovnih zona, temeljni sustav gradskog zelenila čine točkasto raspoređeni „anonimni“ i pojedinačno neatraktivni kvartovski parkovi i zelene zone u mjerilu susjedstva. Tema održavanja i upravljanja povijesnim parkovima otvara pitanje brige i zaštite, korištenja i integracije zelenih javnih prostora u urbanom tkivu, i njihove višestruke dobrobiti za život grada", stoji u najavi događanja.

Organizatori događanja su Institut za povijest umjetnosti (Život umjetnosti – časopis za suvremena likovna zbivanja) i Galerija Bez naziva (UMAS, Zagrebačka 3, Đardin, Split)

Život umjetnosti je časopis za suvremena likovna zbivanja, posvećen raznovrsnim vidovima suvremene umjetničke prakse u Hrvatskoj, regiji i šire, s tradicijom kontinuiranog izlaženja od 1966. godine. Objavljuje ga Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu dvaput godišnje kao dvojezično izdanje. Časopis je kroz godine postao relevantan u široj regiji, a budući da se od 2000. godine objavljuje kao dvojezična publikacija, njegova recepcija danas prelazi granice regionalnog. Od prvog broja, objavljenog 1966. godine, pa do danas, uredništvo časopisa kroz vrijeme se prilagođavalo i neposredno odgovaralo na suvremena kretanja i u publicističkom smislu. Uredništvo časopisa čine: Sanja Horvatinčić, Leonida Kovač, Sandra Križić Roban, Suzana Marjanić, Jelena Pašić, Irena Šimić i Vanja Žanko

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 20.05.2014