Zeleni gradovi budućnosti | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Zeleni gradovi budućnosti

Urbani vrtovi, zeleni krovovi i energetski održive građevine među pobjedničkim su rješenjima natječaja Reinventing Paris, čiji je cilj revitalizirati dvadeset tri pariške lokacije.

Piše: Martina Domladovac

Lina Gotmeh, Drveni toranj

Na međunarodnom natječaju Reinventing Paris kojim se trebaju revitalizirati određene lokacije Pariza prema potreba njegovih građana, pobijedili su projekti koji uključuju "zelene krovove", urbano vrtlarstvo i energetski održive građevine. Cilj natječaja koji je počeo u studenom 2014. godine, osmisliti je rješenja za dvadeset tri gradske lokacije na temu stanovanja te ostalih čimbenika s time povezanih,  prvenstveno gustoćom naseljenosti, desegregacijom, energijom i održivosti. Gradonačelnica Anne Hidalgo kaže kako bi "projekti trebali dati naznake i smjernice izgleda Pariza i načina života njegovih građana u budućnosti".

Jedan od pobjedničkih projekata kompleks je stambenih zgrada koje formiraju mrežu povišenih vrtova povezanih mostom, a uključuju i tržnice, trgovine, školu urbane hortikulture i zajednički prostor rada. Kompleks je osim toga dizajniran na način koji omogućava nadogradnju i prirodnu evoluciju prostora. Drveni toranj Line Ghotmeh, smješten na prostoru bivše željezničke stanice također promiče održivi poljoprivredni ciklus, djelujući kao platforma progresivnog istraživanja kroz umjetnost i kulturu. Na krovu građevine nalazit će se vrt na kojem će se moći saditi povrće, dok će edukativne radionice omogućiti korisnicima dijeljenje i učenje novih ekoloških metoda proizvodnje.

Trend "pošumljavanja" urbanih površina europskih metropola time se nastavlja i s Parizom. Ranije smo pisali o transformaciji urbanih površina u Madridu, gradu koji se suočava sa sve ozbiljnijim posljedicama globalnog zatopljenja, a nove intervencije zelenilom smatraju se najboljim rješenjem sve češćih toplotnih udara i poplava uzrokovanih prejakim oborinama. Vidljiva je i težnja za energetski učinkovitim građevinama kao što je buduća zgrada Manala Rachidija i Soua Fujimota u Parizu. Zgrada koja bi trebala biti dovršena do 2022. godine napajat će se kombinacijom solarne, geotermalne i energije vjetra. "Energetska petlja" spajat će sve različite dijelove građevine, što će omogućiti da višak energije, koji na primjer proizvede restoran, koriste uredi ili kućanstva iznad njega. 

Na primjeru Pariza i Madrida vidljivo je na koji se način gradovi danas suočavaju s klimatskim promjenama, kao i novim potrebama stanovanja i boravka u urbanom prostoru. Istovremeno, politike intervencija koje se trenutno provode, u nekoj mjeri će zasigurno oblikovati način života u gradovima u budućnosti.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 22.02.2016

VEZANE VIJESTI

Integracija prirode i izgradnje grada

Pripremila: Martina Domladovac

Sadnjom vegetacije i pokrivanjem urbanih površina zelenilom, Madrid se suprotstavlja posljedicama klimatskih promjena.

Nove paradigme u istraživanju održivosti

Pripremila: Martina Domladovac
Znanstvenici s Instituta za društvena istraživanja pokrenuli su projekt koji bi trebao doprinijeti postavljanju temelja zelenoj ekonomiji u Hrvatskoj.

Tematske šetnje Zagrebom

Pripremila: Martina Domladovac

Seminar za hodače želi detektirati i pokretati inicijative poboljšanja javnog prostora grada.