Želim tvoju ljubav | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Želim tvoju ljubav

Queer MoMenti predstavljaju film Travisa Mathewsa o posljednjim satima jednoga života.

22.04.2013 - 24.04.2013 , Zagreb - Kino Europa
  • A
  • +
  • -

Film prikazuje posljednje sate koje mladi Jesse provodi u San Franciscu gdje mu je život postao preskup te je primoran vratiti se domu. Tijekom njegova posljednjeg izlaska okupljaju se prijatelji i bivši ljubavnici kako bi mu priredili oproštajnu zabavu.

Travis Mathews je 2010. godine snimio četrnaestominutni film istoga naslova, a ova verzija iz 2012. godine svojevrsno je produbljenje priče. Produkciju oba filma potpisuje studio za gej porniće što je izazvalo i dosta kontroverze putujući po brojnim festivalima, a u Australiji je zabranjeno njegovo uvrštavanje u program nekoliko (queer) filmskih festivala.

Međutim, kako kaže Dragan Rubeša, "nazvati njegov film pornografskim posve je izlišno, iako je snimljen u produkciji kompanije The Naked Sword specijaliziranoj za gej porniće, koliko god koketira s estetikom takozvanog art-porna. I dok u prikazima heteroseksualnog seksa mnogi autori sve češće pribjegavaju nasilnom i degutantnom, Matthews podastire u senzualnim krupnim planovima neviđenu dozu nježnosti. Njegovi su akteri jako prirodni. Tu hiperrealnost još više naglašava činjenica da su imena likova koje oni portretiraju ista kao i u njihovu stvarnom životu, iako se ispod tih nježnosti često kriju pomalo nesigurne individue koje nisu posve sigurne što rade, s kime su se upustili u vezu i tko su oni zapravo.“

Travis Mathews je nagrađivan autor čiji su filmovi fokusirani na gej muškarce, emocionalnu iskrenost i intimnost. Njegovi su filmovi prikazivani na brojnim festivalima, te je entuzijatično hvaljen od strane kritike. Psiholog s iskustvom bavljenja dokumentarnim filmom, Travis filmovima pristupa promišljeno i naturalistički, ali zadržavajući dozu humora. Godine 2009. započeo je snimati online seriju In Their Room tijekom čega je nastao i scenarij za Želim tvoju ljubav.

Film pogledajte 22. travnja u 19 sati te 23. travnja u 21 sat u Kinu Europa.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.04.2013