Zemlja je soba za umiranje | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Zemlja je soba za umiranje

Nova predstave Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život nastala je po motivima Proklete avlije Ive Andrića.

16.05.2016 , Zagreb - Kazalište Vidra

detalj plakata, kunazlatica

  • A
  • +
  • -

Premijera će biti održana u ponedjeljak, 16.svibnja, na Sceni Vidra u 20 sati.

Redatelj je Mario Kovač, dramaturginja Sibila Petlevski, scenografi Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografkinja Hana Letica, asistentica za scensko pjevanje Davorka Horvat, oblikovatelj svjetla Nenad Lalović, a vizualni identitet predstave potpisuje kunazlatica.

"Svako je ropstvo, svaka izoliranost i getoiziranje, zapravo prokletstvo, a čovjek čiji je život uokviren jednim od ovih "prokletih" atributa, sveden je na vegetiranje, odnosno jadikovanje nad samim sobom. No, kada je sve napisano ukoričeno u jedno remek dijelo, odnosno potpisano imenom i prezimenom Nobelovca, onda sve skupa postaje suptilno tkanje smisla ljudskog bitka, onda se pred očima ovovremenog gledatelja raskolorićuje slika nekih davnina, u kojima je krivnja često nametana, izmišljana i prišivana svima koji su drugačije mislili i činili. 

Po staroj istini, kako se povijest ponavlja, i Prokletu avliju bismo mogli pronaći u sadašnjosti, jer, kao što reče Andrić - " tamnice imaju nešto slično paklu" - te kako veli u drugom ulomku - "zemlja je zapravo soba za umiranje, svako vrijeme nosi svoje krivice i svoje patnje, svoje ushite i svoja stradanja."

U suptilnu, katarzičnu i literarno bogatu Prokletu avliju, ansambl Novog života odvodi redatelj Mario Kovač, a iz zarobljeništva trebala bi izrasti velika i neponovljiva sloboda umjetničkog izričaja, u kojoj ćemo još jednom nadrasti sve do sada odigrano i dokazati svu svoju glumačku zrelost".

Igraju Igor Kučević, Vojin Perić, Nikša Marinović, Anita Matković, Ružica Drenski, Suzana Bliznac, Milenko Zeko, Marijo Glibo, Ružica Domić -Lalović i Dajana Biondić.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.05.2016