Žene i cirkus | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Žene i cirkus

Dvojezični zbornik tekstova naslovljen Žene & Cirkus / Women & Circus nastao je iz istoimene konferencije održane 2009. godine u sklopu Festivala novog cirkusa.

U zborniku kojeg je uredio Ivan Kralj sadržani su radovi svjetskih i domaćih teatrologa, kulturnih antropologa, etnologa, sociologa, novinara i umjetnika koji evaluiraju žensku ulogu u cirkusu i ulogu cirkuske žene u široj društvenoj zajednici. 

Prihvatimo li gladijatorsku arenu kao ishodište cirkuske, u zajedničkom smislu obreda tjelesnog žrtvovanja, onda je iznimno indikativan i čin kojim su, upravo pod utjecajem kršćanstva, krvave borbe društvenih otpadnika ukinute. Crkveno milosrđe nije pak trajalo dugo - inkvizitorsko izvođenje Europe na "pravi put" u vatrenu je smrt odvelo tisuće žena proglašenih vješticama jer su činile natprirodne/protuprirodne stvari.
 
Inkvizicija kao istjerivanje drukčije, dakle pogrešne vjere ili krivovjerja, te istodobno propagiranje Biblije kao svetoga slova, utjecali su i na kulturološke obrasce po kojima se ženi iznimno rigidnim tumačenjima odredila uloga podređenog i manje važnog bića.
 
Prirodi žene, kako je postavljena u Svetom pismu, nije predodređen iskok iz norme. Njezina je pozicija vrlo jasno zacementirana - od uloge Eve do uloge blažene djevice Marije - služenje muškarcu. Cirkus, kao trampolin natprosječnih (čudotvornih?) muškaraca i žena, upravo je provokativni kontrapunkt koji je u temeljima prkosio konzervativnom poimanju svijeta, te uspio preživjeti s posve oprečnim rodnim obrascima.
 
Osim što je, kao zatvoreni društveni sustav, vrlo rano prišao ravnopravnosti spolova, dok žene još nisu imale ni pravo glasa, te tako kroz svoju javnu poroznost promovirao žensku emancipaciju, cirkus je sve do suvremenih cirkuskih izvedbi reflektirao i društvenu realnost objektifikacije žene. 

U sklopu konferencije Žena & Cirkus, a iz koje je i nastao ovaj zbornik, u Zagrebu su predavanja držala vodeća imena teatrologije, antropologije, cirkuskih studija, ali i drugih područja u kojima se isprepliću teme žene i cirkusa, poput Pete Tait, Janet Davis, Rose English, Anne Quentin, Camille Damkjaer, Magali Sizorn, Jessice Kendall, Yoram Carmeli, Jane Drašler, Nataše Govedić i Morana Čale.

Maloprodajna cijena knjige je 290 kuna, a može se naručiti preko Cirkuskoga informacijskoga centra

Izvor: MV Info

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.09.2011