Žene ne pristaju! | kulturpunkt

Najave Akcija

<

Žene ne pristaju!

Osmomartovski noćni marš i ove će se godine održati kao čin slavlja i poštovanja, ali i kao nepokolebljivi čin otpora prema svima koji žele zatrti dosad izborena prava.

08.03.2017 , Zagreb - Trg žrtava fašizma
  • A
  • +
  • -

"Lani smo u velikom broju marširale_i utabanim putevima stoljetne borbe žena za svoja prava i sva ljudska prava. Poručile smo da borba traje cijelu godinu - da ćemo se boriti protiv fašizma, nasilja, ratova, siromaštva, kapitalističke eksploatacije i svih oblika društvenih nepravdi. Da ćemo braniti ugrožena prava žena i boriti se za sustav i društvo u kojemu imamo sve materijalne uvjete za donošenje odluka o vlastitim životima.

Osmi mart je i slavlje i odavanje poštovanja toj borbi te njezinim tekovinama. Osmi mart je i nepokolebljivi čin otpora prema svima koji žele zatrti dosad izborena prava. 

Već dugo svjedočimo širenju neokonzervativne ideologije, koja se obrušava na temeljna prava žena, na LGBT zajednicu, na sve Druge. Poručujemo tim promotorima patrijarhata, promotoricama prisilne reprodukcije, samoprozvanim 'podržavateljima života', koji nam serviraju priču o „životu“ dok istovremeno utjeruju strah i siju mržnju:

Nemate šanse. Žene ne pristaju. Nema povratka. Ne računajte na nas u vašoj velikoj demografskoj obnovi! Iako je žalosno da danas branimo nešto izboreno prije skoro 40 godina, to nas ne smije obeshrabriti. Često, nažalost, ne biramo svoju revoluciju, ali smo dužne sudjelovati u borbama protiv patrijarhata i fašizma u kojima se nađemo. Dužne smo reagirati, obraniti prava, ne dopustiti da nas ugnjetavaju.

Slijedimo svoje prethodnice - borkinje koje su se izborile za siguran i legalan pobačaj, pridružimo se uvijek prisutnom i rastućem globalnom ženskom otporu i glasno viknimo: E, nećete! OVO JE DOBA OTPORA! SADA JE VRIJEME OTPORA!”, stoji u pozivu za ovogodišnji Osmomartovski noći marš. 

Okupljanje je u 18 sati na na Trgu žrtava fašizma, Marš kreće u 18.30.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.02.2017