Žene nemaju povjerenja u institucije | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Žene nemaju povjerenja u institucije

CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje web projektom Radnica nastoji suzbiti diskriminaciju žena u svijetu rada te time potaknuti njihovu emancipaciju.

  • A
  • +
  • -

Projekt je nastao kao odgovor na nedovoljnu zaštićenost žena u svijetu rada, gdje konstantno bivaju podvrgnute diskriminatornim praksama poslodavaca i radnog okruženja. Istovremeno, u tijeku je javna rasprava o paketu zakona vezano uz prava radnika i radnica koji prema mišljenju ženskih sindikalnih grupa i ženskih organizacija dovode do daljnje nesigurnosti žena u svijetu rada te njihovu veću ekonomsku ovisnost i podložnost diskriminaciji. 

U sklopu konferencije Što je Vlada RH učinila za žene: Ženska platforma +2 odnosno u okviru panela Žena, majka, radnica: Radnička prava žena u okviru daljnje fleksibilizacije tržišta rada, od 15.30 sati u hotelu Panorama, bit će predstavljen projekt Radnica pod sloganom "Mogli biste stati u njezine cipele, ali se s njom ne biste mijenjali" koji ima za cilj osvještavanje društva o problemima rodne diskriminacije, informiranje žena o njihovim radnim i socijalnim pravima, te u konačnici i pružanje savjetovanja i pravne zaštite.

Do sada se pokazalo da žene nemaju povjerenja u institucije, te ne znaju koji su mehanizmi pravne zaštite u slučajevima diskriminacije. Stoga je diskriminacija žena na radnom mjestu u velikoj mjeri neprijavljena. Radnice koje su se suočile s diskriminacijom često nisu upoznate sa svojim pravima, te ne znaju ni kome se obratiti. Stoga projekt CESI - Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje za svrhu ima osvještavanje društva o problemima rodne diskriminacije, informiranje žena o njihovim radnim i socijalnim pravima, te u konačnici i pružanje savjetovanja i pravne zaštite.

Cjelokupan se projekt bazira na web portalu Radnica na kojem žene mogu pisati svoja iskustva, svjedočiti o diskriminatornim praksama poslodavaca, zatražiti savjet, pronaći sve informacije o rodnoj diskriminaciji u svijetu rada te u konačnici zatražiti pravnu pomoć. Kao promidžbena podrška web portalu osmišljeni su i TV spot i radio jingle.

Projekt je financijski podržalo Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske.

Izvor: CESI

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 03.12.2013