Žene odlučuju o svojoj seksualnosti | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Žene odlučuju o svojoj seksualnosti

Umjetnica Milo Moiré uhićena je u Londonu zbog performansa Mirror Box kojim je prikazala simboličan, konsenzualan seksualni čin.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Peter Palm / Milo Moire Facebook

Švicarska umjetnica Milo Moiré uhićena je u Londonu zato što je u sklopu svog performansa Mirror Box dozvoljavala strancima da u javnom prostoru diraju intimne dijelove njenog tijela. Performans je svojevrsni nastavak Moirinog nagog prosvjeda protiv seksualnih napada u Cologneu tijekom novogodišnje večeri kada je više od tisuću žena seksualno napadnuto u javnom prostoru, no sada je htjela prikazati simbol seksualnog čina konsenzualne prirode. Koristeći megafon kako bi privukla pažnju, umjetnica je pozivala prolaznike na ulici da umetnu ruku u staklenu kutiju koja je okruživala njeno tijelo i diraju njene grudi ili vaginu na trideset sekundi, prenosi Dazed

"Stojim ovdje danas za ženska prava i seksualno samo-opredjeljenje. Žene imaju seksualnost jednako kao i muškarci, no žene odlučuju za sebe kada i kako žele biti dirane, a kada ne", poručila je tijekom svog prvog performansa. Isti performans izvela je već u više europskih gradova, uključujući Amsterdam i Dusseldorf, no samo je u Londonu uhićena, i to kratko nakon što je počela s njegovim izvođenjem. Osim što je dvadeset četiri sata provela u zatvoru, dodijeljena joj je i visoka novčana kazna. Komentirajući uhićenje, Moiré se osvrnula na slučaj liberalnog Amsterdama gdje je policija prigovarala jedino zbog preglasnog megafona, te naglasila neujednačenost europskih politika. Od tada stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu su odlučili napustiti Europsku Uniju.

Moiré se deklarira kao konceptualna umjetnica, slikarica i psihologica. Nakon masovnih seksualnih napada na žene u Cologneu, prosvjedom je osudila premalu angažiranost njemačke policije pri rješavanju zločina. "Imam nultu toleranciju. Žene trebaju zadržati svoj stav i zauzeti se za svoju slobodu. S druge strane, posao političara je da poduzmu mjere sad, kako se to ne bi dogodilo opet. Tako žene mogu nastaviti živjeti u slobodi", izjavila je tom prilikom.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 27.06.2016

VEZANE VIJESTI

Borba je tek počela!

Piše: Martina Domladovac
Unatoč pokušajima da im se ograniče prava, nošene krilima "revolucije jasmina", žene arapskih zemalja pronalaze nove načine borbe i emancipacije.

Organiziranjem do promjene

Piše: Ivana Pejić
U svijetu u kojem se tema političke participacije otvara prigodničarski, deklarativno zalaganje za rodnu ravnopravnost bez stvarnih politika zapravo perpetuira marginalizaciju žena.

Udruženim snagama širiti feminizam

Razgovarala: Matija Mrakovčić

O festivalu PitchWise, feminizmu u BiH te uvjetima za umjetnički, aktivistički i ženski rad razgovaramo s Vildanom Džekman i Vedranom Frašto iz Fondacije CURE.