Žene snimaju 2011. | kulturpunkt

Najave Izložba fotografija

<

Žene snimaju 2011.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena otvara se tradicionalna, 24. po redu, izložba fotografija članica Fotokluba Zagreb.

08.03.2011 - 18.03.2011 , Zagreb - Fotoklub Zagreb
Žene su bile uključene u stvaranje i razvoj fotografije još od osnivanja fotografskog medija 1839. godine, najprije kao motiv, odnosno kao modeli, a kasnije i kao suradnice u foto-laboratorijima i atelijerima profesionalnih fotografa. U 20. stoljeću, a posebno tridesetih godina, kao i u razdoblju neposredno prije i nakon Drugog svjetskog rata, žene su sve prisutnije u mediju fotografije.

 

Slično je bilo i u Fotoklubu Zagreb, pa je tako do kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća bilo malo članica. Međutim, početkom sedamdesetih godina dolazi do prekretnice. Da bi potaknuo i ohrabrio što veći broj žena da dođu u Fotoklub Zagreb i svoja viđenja izraze kroz fotografiju tadašnji predsjednik Fotokluba Đuro Griesbach osniva posebnu skupinu žena – članica kluba, koju naziva Ženska sekcija. Početnu jezgru ženske sekcije činilo je devet članica koje 1973. godine priređuju svoju prvu izložbu pod nazivom Žene snimaju i od tada je izložba priređivana uz manje i veće prekide povodom ovog međunarodnog praznika. Broj i aktivnost članica kluba se iz godine u godinu povećavao tako da danas u klubu djeluje preko sto članica, od kojih su mnoge poznate fotografske umjetnice.Za ovogodišnju izložbu Žene snimaju 2011. bilo je predviđeno da se svaka autorica može natjecati za sudjelovanje na izložbi kao i za nagrade s najviše četiri fotografije u boji ili crno bijeloj tehnici na slobodnu temu. Na raspisani natječaj javilo se 55 autorica sa 192 fotografije. Stručni žiri - Damir Tiljak, Neda Rački i Valentina Bunić -  izabrao je 60 fotografija od 40 autorica, od kojih je dodijelio šest nagrada i pet pohvala.Prvu nagradu Fotokluba Zagreb dobila je Lea Bogović za fotografiju pod nazivom Freedom. Dvije druge nagrade dobile su Helena Cuculić za fotografiju Gondolijer i Iva Korenčić za fotografiju Ostavljena. Tri treće nagrade zaslužile su: Maja Hrnjak za fotografiju Maksimir, Iva Lednički za fotografiju UmjetnostJelena Pildek za fotografiju Bundek. Pohvaljene su Sanja Baljkas, Lea Bogović, Zvjezdana Đogić, Iva Korenčić i Darija Šesto. Vinko Šebrek, počasni predsjednik Kluba, kazao je da se nagrađeni radovi ističu po svojoj umjetničkoj snazi, tehničkoj perfekciji pri snimanju, obradi i izradi fotografija, estetici, kao i tankoćutnosti izraza i visokoj likovnoj kulturi autorica.

 

Izložba se otvara 8. ožujka u 19 sati i može se razgledati do 18. ožujka, svakog radnog dana od 9 do 16 i utorkom od 19 do 21 sat.

  

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 08.03.2011