Žene, umjetnost, revolucija | kulturpunkt

Najave Filmske večeri

<

Žene, umjetnost, revolucija

U sklopu suradnje Vox Feminae i Dokukina, pogledajte dokumentarni film o razvoju suvremene angažirane ženske umjetnosti. 

03.05.2012 - 10.05.2012 , Zagreb - Dokukino Croatia

Program Vox Feminae i Dokukino u svibnju nastavljaju s programom posvećenim ženskoj angažiranoj umjetnosti. U četvrtak 3. i 10. svibnja u 19 sati na platnu Dokukina bit će prikazan film ! Women Art Revolution redateljice Lynn Hershman-Leeson. Ovaj  dokumentarac detaljno prikazuje razvoj ženske umjetnosti od '70-ih godina, uključujući prve feminističke umjetničke edukacijske programe, političke organizacije i programe, te alternativne umjetničke prostore iz kojih su izniknuli novi načini razmišljanja o složenosti rodnih, rasnih, klasnih i seksualnih pitanja. 

Redateljica  Lynn Hershman Leeson je više od 40 godina sakupljala stotine sati intervjua s umjetnicama, povjesničarkama umjetnosti i kustosicama  koje su oblikovale feministički umjetnički pokret, a u filmu otkrivaju nedokumentirane strategije koje su se koristile za politiziranje ženske umjetnost i integriranje žena u umjetničke strukture te one koje su umjetnost žena konačno učinile vidljivom.

Film ! Women Art Revolution govori o odnosu feminističkog umjetničkog pokreta, antiratnog pokreta '60-ih i pokreta za ljudska prva te objašnjava kako su povijesni umjetnički događaji, bili prve iskre feminističkih akcija protiv kulturnih institucija.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 27.04.2012