Ženski glasovi | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Ženski glasovi

Tko su žene koje su se bavile temama roda u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana u razdoblju od 1990. do 2010. i kako su se te prakse razvijale saznajte na predstavljanju zbornika.

13.06.2013 , Zagreb - Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Zbornik tekstova Ženski glasovi u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana 1990-2010. rezultat je inicijalne istraživačke faze rada mreže Aska koja je formirana između 2009. i 2010. godine na inicijativu Centra za feminističku kulturu NOVA iz Podgorice, uz podršku Fondacije CURE iz Sarajeva, Teatra Thalassa iz Zagreba i Žena na delu iz Beograda. Publikacija je fokusirana na dva pitanja: tko su žene koje su se bavile temama roda u tom  razdoblju i kako su se te prakse razvijale, te kakav je i koliki utjecaj tih praksi na lokalne publike, medije i kulturne institucije, kao i kakva je autopercepcija umjetnica.

Glavna pitanja knjige i njihova sistematizacija utemeljena su u činjenici da je to manje-više pionirski izdavački pothvat kad su u pitanju regionalne ženske/feminističke izvedbene umjetničke prakse. Tako i autorice mahom ističu da im nedostaje širi korpus literature vezan za temu, te stoga pristup koji predlažu kao cilj postavlja mapiranje tih praksi i uvođenje pojedinih zapažanja koja mogu poslužiti kao osnova za daljnji rad i istraživanja. Njihovo ekstenzivno mapiranje i alternativne i institucionalne mainstream scene ženskih/feminističkih izvedbenih praksi smatra se početnim korakom, radom na početnoj platformi za uspoređivanje i pozicioniranje različitih umjetnica i umjetničkih grupa u regiji.

Predstavljanje zbornika Ženski glasovi u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana 1990-2010, razgovor i druženje, bit će održani u četvrtak, 13. lipnja, u 18 sati u Centru za ženske studije, Memorijalni stan M. J. Zagorke, Dolac 8.

Razgovaraju i zbornik promoviraju Tanja Marković (Beograd), jedna od koordinatorica međunarodnog projekta i ko-urednica zbornika radova te dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić (Zagreb), koordinatorica projekta i autorica jednog od istraživačkih tekstova objavljenih u zborniku.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.06.2013