Ženski sudovi | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Ženski sudovi

U Zagrebu će biti predstavljanje Inicijative za organiziranje Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju.

28.06.2012 - 29.06.2012 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović

Ženski sudovi nastaju unutar civilnog društva i društvenih pokreta i pružaju prostor ženama ne samo da svjedoče o svakodnevnom iskustvu nepravde već i da stvaraju nove koncepte pravde i mira. Ženski sudovi su prostor za svjedočenja žena, ali i preuzimanje odgovornosti za pravdu,  uvođenje feminističkog modela pravde, poticanja feminističke etike odgovornosti i brige, jačanja mreža solidarnosti, te zajedničke izgradnje pravednog mira. 

Na predstavljanju će publika biti upoznata s Inicijativom Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju koja je nastala krajem 2010. godine. Članice Inicijativnog odbora u sastavu: Žene ženama, Sarajevo (Bosna i Hercegovina), Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima iz Kotora (Crna Gora), Centar za ženske studije i Centar za žene žrtve rata - ROSA, iz Zagreba, Ženska mreža Kosova, Ženske studije i Žene u crnom iz Beograda, pokrenule su zajedničku inicijativu o organiziranju Ženskog suda na prostoru država bivše Jugoslavije. Na predstavljanju će biti govora o međunarodnim iskustvima u organiziranju Ženskih sudova, razlozima i važnosti formiranja Ženskog suda, sličnostima i razlikama sa ženskim tribunalima, institucionalnim i narodnim sudovim. Bit će prikazan i dokumentarni film Ženski sudovi u trajanju od 32 minute.

Inicijativu predstavljaju: Rada Borić, Nela Pamuković, Marijana Senjak, Željka Sartori i Paula Zore. Moderatorica je Renata Ćuk. Program će trajati od 18 do 20 sati, u četvrtak, 28. lipnja.

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 26.06.2012