Žestoka konkurencija za književnu nagradu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Žestoka konkurencija za književnu nagradu

Žiri književne nagrade roman@tportal.hr objavit će u drugoj polovici svibnja jedanaest naslova romana koji ulaze u širu listu kandidata za najunosniju domaću književnu nagradu.

  • A
  • +
  • -
Četvrtu godinu zaredom tportal.hr raspisao je natječaj za najbolji hrvatski roman objavljen u prošloj kalendarskoj godini, a autor ili autorica najboljeg romana dobit će nagradu od 100 tisuća kuna. 

Stručni žiri u sastavu Tomislav Brlek (predsjednik), Gordan Duhaček, Ana Grbac, Katarina Luketić, Igor Mandić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić tokom svibnja odabrat će jedanaest polufinalista koji ulaze u širi krug za izbor najboljeg romana. Pobjednički naslov bit će poznat u lipnju, kad će nagrada roman@tportal.hr biti dodijeljena u Zagrebu.

Tportal.hr je 2008. godine pokrenuo književnu nagradu za najbolji hrvatski roman. Nagrada je dosad dodijeljena tri puta. Lani je najboljim romanom proglašen Vrijeme laži Sibile Petlevski u izdanju Frakture, a 2009, odnosno 2008. godine nagradu su dobili Drago Glamuzina za roman Tri (Profil) i Dalibor Šimpraga za roman Anastazija (Durieux).

Izdavači ili autori prijavili su 50 naslova izdanih u Hrvatskoj 2010. Među prijavljenim autorima su Hrvoje Hitrec, Milana Vuković-Runjić, Kruno Čudina, Josip Mlakić, Ivo Brešan, Bekim Serjanović, Ivana Simić Bodrožić, Jasminka Domaš, Ludwig Bauer, Olja Savičević Ivančević, Nada Gašić, Zoran Krušvar i Robert Roklicer. Puni popis prijavljenih radova, kao i sve ostale informacije o nagradi potražite ovdje
Izvor: tportal
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.05.2011