Žestoki početak | kulturpunkt

Najave Festival

<

Žestoki početak

Distort Zagreb Fest okuplja osam bendova iz Amerike, Britanije i Hrvatske u otvaranju nove koncertne sezone.

15.09.2015 - 16.09.2015 , Zagreb - Attack

FOTO: Red Dons

  • A
  • +
  • -

U nešto više od deset godina postojanja Warcry iz Portlanda su nanizali hrpetinu izdanja, a u Europu dolaze povodom promocije najnovije ploče naziva Savage Machinery. Kako na najnovijem, tako i na svim prijašnjim izdanjima, u riffovima Warcrya mogu se jasno osjetiti utjecaji skandinavskih hardcore punk bendova odgojenih na Dischargeu (Totalitar, Anti Cimex, Meanwhile...). Članovi Human Host Body i Melete, bendova koje smo imali prilike vidjeti u Zagrebu nemali broj puta, dolaze nam kao Pakt pokazati kako i Slovenija ima svog konja za bučno D-beat galopiranje.

Mlade snage iz Karlovca Left to Starve sviraju beskompromisni politički obojan crusty hardcore s nerijetkim grind i sludge uletima. Iza sebe imaju snimljen jedan samoizdani kazetni EP, a s ovim gigom započinju trotjednu europsku turneju sa zadarskim Bosonogim Djetinjstvom. U zaključnici prvog dana nastupaju domaći Disbaja, sa svojim nerafiniranim D-beatom s laganim primjesama njemačkog thrash metala 80-ih. 

Drugi dan započinje nastupom Red Donsa iz SAD-a. Nakon raspada nikad prežaljenih The Observers, članovi benda koji je žario i palio sredinom prošlog desetljeća odlučili su oformiti Red Dons i tako nastaviti tradiciju sjevernoameričkog sjetnog punk rocka zasnovanog na ostavštini jednih The Wipers i kalifornijskih melodičnih punk bendova The Adolescents i T.S.O.L. Nazvani po grupi profesora s Cambrigea koji su operirali kao sovjetski špijuni u Drugom svjetskom ratu, Red Dons nastavljaju tamo gdje su stali Observersi, no s orijentalnim prizvukom i izričito jakim osobnim političkim tekstovima, bend dobiva na prepoznatljivosti koja danas služi kao inspiracija mnogim mladim bendovima diljem Europe i Amerike.

Nervosas iz Columbusa sviraju poletan, mračan, agresivan i melodičan mid-tempo punk rock s naglaskom na post-punku. Iako je bend pod velikim utjecajem death rocka, gotha i post punka, sviraju eksplozivno i s povremenim uplivima u brzinu popraćenu žestokim bubnjanjem. Pale Angles mutacija su garažnog rocka, grungea, pop-punka s pregršt fuzza i reverba. Stvaraju pjesme na relaciji Wales - New York, a nastali su kao ideja pjevača i basista Jamieja Morrisona i Mikeyja Erga. Nakon preslušavanja novog albuma teško je bend klasificirati pod jedan žanr jer iako se u njihovim pjesmama uvelike osjeti utjecaj grungea devedesetih, Imaginary People prožet je rifovima i melodijama koji prizivaju rani Meat Puppets, Hüsker Dü, Replacements, The Gun Club, pa čak i raniju fazu Misfitsa

Ill Wind iz Zagreba veterani su DIY hardcore punk scene i bivši članovi Vaseline Children, Evazije, The Pathetics, Ugly Fucks i pregršt drugih bendova, a ovaj put u novoj avanturi predstavljaju svoju viziju melodičnog punk rocka po uzoru na Leatherface, Pegboy i Jawbreaker

Festival će biti održan u utorak 15. rujna i srijedu 16. rujna, u klubu Attack!, a svirka obje večeri kreće u 21 sat.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 11.09.2015