Žestoko protiv mržnje u javnom prostoru | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Žestoko protiv mržnje u javnom prostoru

Na internetskoj stranici dostajemrznje.org mogu se prijaviti ispadi javne mržnje i netolerancije svih oblika.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Novosti

  • A
  • +
  • -

Od diskiminatornih grafita punih mržnje koji nam se kese sa zidova, jednakih takvih internetskih komentara i pjesama koje se mogu čuti s tribina pa sve do medija koji uglavnom neometano šire govor mržnje, svjedočimo sve otvorenijem ugrožavanju seksualnih, rasnih, rodnih i spolnih i drugih Ustavom zajamčenih manjinskih prava. 

GONG i Kuća ljudskih prava odlučili su doskočiti javnom govoru prepunom mržnje i diskriminacije otvaranjem internetske stranice dostajemrznje.org. Najjednostavnije, to je adresa na kojoj građani i građanke sada mogu prijaviti svaki javni govor koji "razorno djeluje na društvenu koheziju, vrijednosti pluralizma, interkulturalnosti i tolerancije prema drugima i drugačijima", a nakon potvrde o zaprimljenoj prijavi, dobit će odgovor o pravnoj utemeljenosti njihova prigovora te koji su daljnji koraci u službenom postupanju protiv konkretnog incidenta.  

Na stranici je jasno objašnjeno što je to neprihvatljivi govor, zašto je štetan pa i zašto ga prijaviti: "Ako ne želite živjeti u društvu u kojem su mržnja i netrpeljivost prihvatljiva osnova za međuljudske odnose, i vaš je doprinos važan. Prijavom dajete svoj obol tolerantnom i pluralnom društvu, u kojemu svatko ima pravo na ljudsko dostojanstvo i može neometano uživati sva svoja ljudska prava, neovisno o svojim osobinama. Ova načela su posebno važna u javnoj komunikaciji i dužnost je svih medija pridržavati ih se".

Prijave su, naravno, potpuno anonimne, a za prijavu je, ističu pokretači stranice, važno priložiti što više materijala koji nedvosmisleno upućuju na neprihvatljiv javni govor, koji, kako pojašnjava Dražen Hoffman iz GONG-a za Novosti, ne mora nužno biti tek iz kategorije koje pokriva Kazneni zakon već iz čitavog spektra već spektra neprihvatljivog javnog izražavanja koje pokrivaju antidiskriminacijsko zakonodavstvo, medijska regulativa, ali i brojni međunarodni standardi. 

"Želimo poslati poruku da šutnja nije rješenje, da je dovoljno držati otvorene oči i uši i da postoji netko tko će se pobrinuti za formalnopravni aspekt prijavljivanja bilo kakvih oblika poruka mržnje", ističe Hoffman i dodaje: "No, ovo su rješenja koja služe potrebama sadašnjosti. Za budućnost, u kojoj za mržnju i diskriminaciju u javnom prostoru nema mjesta, trebat će vremena u kojemu građanska pismenost i odgoj za demokratsko građanstvo moraju imati važno mjesto. Za pluralna društva to je jedini održivi smjer".

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 08.07.2016

VEZANE VIJESTI

Nema opravdanja!

Piše: Matija Mrakovčić
Treći programi Hrvatske radiotelevizije kulturno su blago, a ne privatne stanice u službi dnevne politike.

Obitelj i obrazovanje idu zajedno

Piše: Vatroslav Miloš
Inicijativa Hrvatska može bolje raspisuje natječaj za dodjelu jedne stipendije studentu ili studentici, roditelju malog djeteta.

Građani kreiraju proračun

Piše: Matija Mrakovčić
Javnost može participirati jedino ako su joj dostupne cjelovite i pravovremene informacije o proračunu i proračunskom procesu, istaknuto je u izvještaju Instituta za javne financije.