Zgodne žene spašavaju stvar | kulturpunkt

Najave Festival

<

Zgodne žene spašavaju stvar

Treće izdanje festivala u organizaciji Skribonauta predstavlja izložbu, filmske retrospektive i javne tribine.

29.07.2015 - 09.08.2015 , Split - Razne lokacije

FOTO: Charis Tsevis

  • A
  • +
  • -

Festival će biti otvorena u srijedu, 29. srpnja u galeriji LGBT centra Split multimedijalnom izložbom Refleksije prošlosti – žudnja za životom umjetnice Alene Orović. Izložba se sastoji od sedam slika velikog formata koje prikazuju ženske likove u nošnjama zadarskog kraja i sedam pripadajućih audio priča. Tema izložbe je žudnja osobe u ženskom tijelu, sputane i pomalo zarobljene ulogama, situacijama, zahtjevima okoline i društva, za bijegom u svrhu ispunjenja vlastitih želja, snova, i namjera. Izložba će biti otvorena do 9. kolovoza.

Drugi dan festivala, 30. srpnja, namijenjen je retrospektivi filmske produkcije Kino kluba Split te predstavljanju rada kluba kroz razgovor s voditeljicom Kino kluba Split Sunčicom Fradelić, koja je ujedno i selektorica programa. Skribonauti su u suradnji s Domom za nezbrinutu djecu Miljenko i Dobrila pridružili i bivše radnice Uzora pa su djevojke i jedan dečko iz Miljenka i Dobrile istražili put od rada do privatizacije do preživljavanja kroz sedmodnevnu radionicu organiziranu u partnerstvu s Kino klubom Split. Pod mentorstvom Sunčice Fradelić, polaznici su snimili kratki film koji će biti prikazan u Galeriji umjetnina u petak, 31. srpnja

Zadnji dan festivala, subota 1. kolovoza, dan je za dvostruko događanje. Prva na rasporedu je tribina Patrijarhalno naslijeđe i položaj žena u Hrvatskoj na kojoj će pored autorice izložbe, Alene Orović, govoriti i magistar rodnih studija Josip Šipić iz Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM) Fakulteta političkih znanosti i Jelena Tešija, magistra rodnih studija te suradnica Libele.

Festival se zatvara predstavljanjem novih snaga kratke priče, dviju autorica čije je prvijence jednako dobro prihvatila i publika i kritika – Korane Serdarević i Ivane Rogar. Uz razgovor o temama i pitanjima koje stvaralaštvo ovih autorica otvara dotaknut će se i pozicije koje autorice imaju u suvremenoj hrvatskoj književnosti.

Program festivala možete pronaći ovdje.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 28.07.2015