Žitnjačke priče | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Žitnjačke priče

Ovogodišnji Dana otvorenih ateliera bavi se specifičnom lokacijom na kojoj su smješteni Atelieri Žitnjak te usko lokaliziranim pričama vezanim uz samo naselje.

22.10.2016 , Zagreb - Atelieri Žitnjak
  • A
  • +
  • -

Svake godine sredinom listopada u Atelierima Žitnjak organizira se manifestacija pod imenom ''Dani otvorenih ateliera''. "Program je od 2007. uobičajeno tematski koncipiran: godine 2007. bavili smo se rubnom pozicijom umjetnosti i umjetnika u društvu programom ''Na rubu''; 2008. obilježili smo ''Prvu petoljetku'' našeg djelovanja; 2009. u programu ''Cijena umjetnosti''  kroz humor i paradoks razmatrali smo problemom nedostatka tržišta u suvremenoj umjetnosti; 2010. u ''Gostima na Žitnjaku'', ugostili smo umjetnike bez atelijera; program ''Žitnjački recepti''  iz 2011. realiziran je na temu relacije hrane i umjetnosti; program ''Kerempuh na Žitnjaku'' iz 2012. posveta je našem preminulom kolegi Hrvoju Šercaru; 2013. promovirali smo mlade umjetnike koji tek stupaju na likovnu scenu s programom ''Mladi, mlađi, najmlađi''; 2014., s programom ''Desetogodišnjica!'' obilježil smo desetogodišnje djelovanja AŽ;  ''Škola na Žitnjaku'' iz 2015. evocirala je prijašnju namjenu zgrade - staru školu Žitnjak. 

Ovogodišnji se program, 22. listopada u 17 sati, pod nazivom ''Žitnjačke priče'', bavi specifičnom lokacijom na kojoj su smješteni Atelieri Žitnjak, industrijskom zonom u jugoistočnom rubnom dijelu Zagreba, u naselju Žitnjak koje graniči sa naseljem Struge i Petruševec, ali također i usko lokaliziranim "pričama" vezanim uz samo naselje, uz objekt i uz njegove korisnike umjetnike. Središnji događaj programa, izložba ''Žitnjačke priče'' prezentira radove umjetnika iz Ateliera Žitnjak nastalih tokom života i rada u ateljeima, vezane uz prostor i vrijeme provedeno na Žitnjaku. Na izložbi sudjeluju i pozvani umjetnici s radovima koji se referiraju na sam objekt, na lokaciju, na prošla događanja, na umjetnike korisnike ateliera, ili koji tematiziraju širi kontekst geografskog i socijalnog okruženja vezano uz industrijske gradske zone, predgrađa, periferije.

Pozvani su sljedeći umjetnici: Ana Kovačić, Antonio Grgić, Božena Končić Badurina, Branka Cvjetičanin, Ivan Tudek, Jasenka Bulj, Neven Bilić, Luka Gusić, Marlin de Haan, Mirna Rul, Tanja Vujasinović, Tomislav Brajnović, Tonka Maleković, Sandro Đukić, Željko Badurina.

U programu sudjeluju i učenici OŠ Petruševec, te druga djeca iz naselja, posredstvom likovne radionice koju organizira umjetnik Frane Rogić. Radovi nastali na temu priča o doživljajima iz njihovog svakodnevnog života i okruženja u kome odrastaju, biti će prezentirani na izložbi u Atelierima Žitnjak pod nazivom "Priče o nama".

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.10.2016