Živa i uporna kultura | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Živa i uporna kultura

Novoosnovana splitska Platforma Doma mladih najavljuje Platformat, desetodnevnu manifestaciju nezavisne kulture i umjetnosti.

  • A
  • +
  • -

Platformat, manifestacija nezavisne kulture i umjetnosti, bit će održana od 3. do 12. svibnja u Splitu. Organizira ju novoosnovana Platforma Doma mladih s ciljem koncentriranja kulturnih i umjetničkih događanja u Domu mladih, prostoru za izvaninstitucionalnu suvremenu kulturu. O stanju splitske nezavisne kulturne scene, Domu mladih, osnovanoj Platformi i nadolazećem Platformatu razgovarali smo s Natashom Kadin, koordinatoricom Platforme Doma mladih i predsjednicom organizacije Mavena – 36 njezinih čuda, članice Koalicija udruga mladih KUM.

 

KP: Možeš li čitatelje Kulturpunkta upoznati sa širom slikom trenutnog stanja nezavisne kulture u Splitu?

N.K.: Nezavisna kultura u Splitu postoji od 1990-ih godina i imala je različite faze razvoja, ovisno o koncentraciji aktivnih kreativaca i producenata, ali i o odnosu lokalne vlasti prema nezavisnoj kulturi. No, zamjetan je rast organizacija i pojedinaca koji se na različite načine uključuju u programe ili ih sami kreiraju. Koncentracija nezavisne kulture oduvijek je bila u Domu mladih iako sam prostor do danas nije dovršen, ali impozantnih 10 tisuća kvadrata prostora prvotno namijenjenog za mlade i kulturu oduvijek je privlačilo umjetnike i kreativce da tu rade i da se bore za njegovo dovršenje. Trenutno postoji cijeli niz organizacija koje se bave različitim kulturno-umjetničkim aktivnostima u Splitu tijekom cijele godine, s tim da su zimi uglavnom koncentrirane u Domu mladih, a tijekom ljeta na otvorenom. Naravno, postoji mnoštvo izazova i problema s kojima se nezavisna kultura u Splitu susreće svakodnevno: od neadekvatnih prostora za rad, preko nerazumijevanja lokalne vlasti i stalnih smanjenja ulaganja u nezavisnu kulturu, do neznanja ili nemogućnosti organizacija da dobiju donacije iz drugih izvora i nepostojanja sustavne medijske podrške i kritičkog osvrta. No, sveukupno gledajući, nezavisna kultura u Splitu je živa, žilava i uporna, i rezultati su spori – ali ne izostaju.

KP: Nikada dovršen projekt velikog kulturnog centra za mlade u Splitu u takvom je stanju već trideset godina. Kakva je problematika vezana uz Dom mladih?

N.K.: Gradnja Doma mladih započela je još 1974. godine, uoči Mediteranskih igara u Splitu 1979, zajedno s još nekoliko kapitalnih projekata, ali se s izgradnjom stalo i čitavih petnaest godina prostor je zjapio prazan. Godine 1994. Dom su zauzeli umjetnici i alternativci projektom Art Squat, no istjerani su nakon nekoliko dana, a Grad Split 1996. godine osniva Kulturno središte mladih Split kojem daje zgradu na upravljanje do 2004, kada upravljanje preuzima Multimedijalni kulturni centar Split koji je upravitelj zgrade i danas.

Svih ovih godina prostore u zgradi koriste nezavisne udruge i umjetničke organizacije iako zgrada nikada nije dovršena. Tijekom godina, ovisno o volji lokalne vlasti i financijskim sredstvima postepeno su se uređivali prostori s ciljem postizanja barem minimalnih tehničkih uvjeta za rad, ali uređenje prostora nikada nije privedeno kraju. Promjenom vlasti, Ministarstvo kulture 2012. godine najavljuje investicijsko ulaganje sredstvima iz europskih fondova i konačno uređenje Doma mladih. Iako se Ministarstvo kulture od početka pozicioniralo kao projektni partner, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija isto su napravili tek nedavno - točnije prije desetak dana - kada se projekt obnove Doma mladih prijavljivao kao regionalni razvojni projekt Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Tako projekt obnove Doma mladih sada za svog nositelja ima Grad Split, a partneri su mu Multimedijalni kulturni centar, Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstvo kulture uz podršku Splitsko-dalmatinske županije. Ovu prijavu i, nadamo se, skori ulazak Doma mladih u bazu razvojnih projekata smatramo velikim iskorakom prema konačnom uređenju prostora i njegovom funkcioniranju kao naprednog kulturnog centra te se nadamo da će on uskoro biti dovršen i u potpunosti postati ono za što je prvotno i namijenjen: Dom mladih koji okuplja, producira, prezentira i educira mlade i nezavisnu kulturu i umjetnost.

U Splitu svatko ima svoje mišljenje o samoj zgradi, neki misle da nagrđuje grad svojom betonskom masivnošću koja iskače iz mediteranske vizure Splita, neki misle da ju treba srušiti, ali većina se ipak slaže da taj prostor nakon 35 godina ipak zaslužuje finalno uređenje. Kada se to dogodi razbuktat će se i splitska nezavisna kultura i umjetnost jer će napokon imati adekvatne prostore za rad i djelovanje.

KP: Na tom je tragu i nastala Platforma Doma mladih. Kako je osnovana, koje su njene osnovne ideje i planovi? Imate li sugovornike u lokalnom okruženju i koji su vaši glavni partneri?

N.K.: Platforma Doma mladih lokalna je zagovaračka platforma izvaninstitucionalne kulture i umjetnosti, s tim da se u našoj platformi nalazi i jedna institucija, Multimedijalni kulturni centar, osnovan od strane Grada Splita i zadužen za upravljanje zgradom Doma mladih. Osim njih tu su još i Koalicija udruga mladih KUM koja je i sama svojevrsna platforma jer broji deset organizacija civilnog društva, Style Force - udruga za kulturu i novoscenski pokret, Kulturna alternativa mladih – HRAM, Platforma 9.81 i eksperimentalna izvedbena kompanija Room 100, a u bliskoj budućnosti planiramo primanje novih članica. Aktivnosti zagovaračke platforme uključuju izradu dugoročnog plana rada Platforme i njegovo javno objavljivanje, razradu mehanizama modela funkcioniranja Doma mladih u partnerstvu sa MKC-om, Gradom i Ministarstvom kulture, osiguravanje participacije u donošenju odluka kroz model međusobne komunikacije te definiranje kriterija za djelovanje u Domu mladih. Platforma Doma mladih provodi razne zagovaračke aktivnosti s ciljem pozicioniranja kao bitnog aktera u kreiranju lokalne kulturne politike. Poseban naglasak u ovoj godini stavljen je na zagovaranje transparentnog dodjeljivanja sredstava za rad organizacijama u kulturi. Nedavno smo, zajedno s još nekoliko organizacija, uputili dopis Vijećima u kulturi Grada Splita za objavom komentara i ocjena svih prijavljenih projekata na redovni godišnji natječaj za programe u kulturi za neproračunske korisnike.

Naravno, aktivno zagovaramo i investicije lokalne samouprave u zgradu Doma mladih. Nadamo se da će nam predstojeći lokalni izbori dovesti u Grad nekog tko ima sluha za kulturu općenito, a onda i za nezavisnu kulturu. Platforma Doma mladih jedna je pet lokalnih zagovaračkih platformi koje su osnovane u Hrvatskoj početkom ove godine zahvaljujući pomno osmišljenom i dobro razrađenom programu Zaklade Kultura nova koja ih financira, podržava i savjetuje.

KP: Organizacija Mavena – 36 njezinih čuda članica je i zadarske zagovaračke platforme Okret potpora. Planirate li kao Platforma Doma mladih ostvariti slične suradnje na polju nezavisne kulture?

N.K.: Organizacija Mavena djeluje i u Zadru te se baš na primjeru Okreta potpora pokazalo korisnim da platforme međusobno surađuju, izmjenjuju iskustva i postignuća. Iako svaka platforma ima specifične probleme i aktivnosti kojima se bavi na lokalnoj razini, ipak su neki ciljevi svima zajednički, a to su bolja komunikacija s lokalnim vlastima, njihova veća upućenost u rad nezavisne kulture te u konačnici suradnja s lokalnim vlastima i veća vidljivost programa i projekata nezavisne kulture, koja je uvijek bila pokretač novih ideja i načina realizacije, na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

KP: Platformat je manifestacija osnovana s ciljem promocije nezavisne kulture. Što je to nezavisna kultura u Splitu i što će biti predstavljeno na Platformatu?

N.K.: Platformat je manifestacija koju smo osmislili da koncentriramo kulturna i umjetnička događanja koja se ionako događaju u Domu mladih i oko njega u jednu zaokruženu i zajedničku desetodnevnu aktivnost. Namjera nam je povećati vidljivost samog Doma mladih i organizacija koje u njemu djeluju kako bismo došli do šire publike naših programa, ukazali na potrebu hitnog rješavanja nedovršenosti Doma mladih te privukli nove mlade ljude i organizacije da nam se pridruže u radu i zagovaranju oko ovog prostora. Manifestacija će sadržavati koncerte, suvremene kazališne i plesne predstave, izložbe, cabarete, radionice, predavanja, tribinu o odnosu novih gradonačelničkih kandidata prema Domu mladih u narednom periodu, te druge aktivnosti. Planiramo održavanje manifestacije svake godine u sve većem obujmu, kako se broj članica Platforme Doma mladih i općenito onih koji rade ili žele raditi u Domu mladih bude povećavao.

Matija Mrakovčić

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.04.2013

VEZANE VIJESTI

Okret potpora

Piše: Matija Mrakovčić

Osam nezavisnih organizacija aktivnih na zadarskoj kulturnoj sceni oformile su suradničku platformu.

U zrakopraznom prostoru

Razgovarale: Petra Novak i Janja Sesar

O splitskoj nezavisnoj sceni od devedesetih naovamo te programu, radu i uvjetima djelovanja Doma mladih razgovaramo s Tamarom Visković.