Živi arhivi | kulturpunkt

Vijesti Dokumentacija

<

Živi arhivi

Ljubljanski arhiv materijalne i online video i medijske umjetnosti DIVA organizira predavanja Darka Fritza i finske neprofitne udruge AV-arkki.

Darko Fritz, projekcije Archives in Progress, Zagreb, FOTO: SCCA

U sklopu povremenih audiovizualnih seminara, Stanica DIVA ove će se godine fokusirati na temu umjetničkog samoarhiviranja i arhiviranja mreža i distribucijskih platformi. U ponedjeljak, 27. listopada, na UNESCO-ov Dan audiovizualne baštine, u Ljubljani će se predstaviti medijski umjetnik, kustos i istraživač Darko Fritz koji će govoriti o svojim arhivarskim aktivnostima, dok će posjetitelji moći razgledati odabrane medijske i video radove distribucijskog centra za finsku medijsku umjetnost AV-arkki.

Stanica DIVA arhiv je materijalne i online video i medijske umjetnosti koji od 2005. godine razvija Centar za suvremenu umjetnost SCCA Ljubljana. DIVA dokumentira lokalne video umjetničke produkcije radi prikupljanja istraživačkog materijala koji je onda na raspolaganju kustosima, istraživačima, teoretičarima i široj publici.

Darko Fritz, rođen 1966. u Rijeci, umjetnik je i nezavisni kustos i istraživač. Studirao je arhitekturu u Zagrebu i medijsku umjetnost u Amsterdamu. Jedan je od osnivača umjetničkih kolektiva Katedrala, Studio Imitacija života, The Future State of Balkania, te udruge i galerije siva) (zona na Korčuli. U Ljubljani će predstaviti tri studije slučaja: projekt stalnog samoarhiviranja umjetničkih praksi pod nazivom Archives in Progress (od 1987. do 2007), arhivski materijal [Novih] Tendencija (od 1961. do 1973/1978) te različite audiovizualne arhive svojih live VJ radova (CLUB.NL, 2000).

AV-arkki, centar za finsku medijsku umjetnost, uz izlaganje materijala koji ostaju u sklopu medijateke DIVA-e, održat će i predavanje o arhivskom radu ove neprofitne udruge umjetnika osnovane 1989. koja predstavlja i distribuira video umjetnost na festivalima i u galerijama širom svijeta.

Više o događanju potražite ovdje.

M.M. / SCCA

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.10.2014