Živi art-sci organizam | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Živi art-sci organizam

Splitska umjetnica Mirjana Batinić predstavit će rad naziva Biopilot 1.0 u sklopu dvaju festivala na Malti.

FOTO: cargocollective.com

  • A
  • +
  • -

U sklopu dvaju festivala, Science in the City - European Researchers’ Night te Notte Bianca u Valletti na Malti, tijekom rujna i listopada predstavit će se i splitska umjetnica Mirjana Batinić. Rad naziva Biopilot 1.0 [Sound Modulation upon the Plant Model] multidisciplinarna je tehno-biološka instalacija. Postavljen kao zvučna platforma, rad je otvoren za interakciju s posjetiteljima koji su pozvani istražiti zvuk putem različitih DIY instrumenata. Čitav rad je zamišljen kao pulsirajući, živi art-sci organizam.

Uz pomoc Arduina i različitih DIY instrumenata, elektromagnetske promjene biljaka su zabilježene i prevedene zvukom. Uz svaku od izloženih biljaka priložena je kontrolna ploča koja modulira zvuk omogućavajući raznolikost zvuka, veću kreativnost i bolju komunikaciju s radom. Istraživanja su pokazala da stabla uče kontrolirati svoje električke emitacije, što otvara mogućnost da su stabla svjesna zvukova koje stvaraju. Rad je nastao u suradnji s Mariom Sammutom koji potpisuje konzultaciju, sound synthesis i circuit design.

Mirjana Batinić (Split, 1977.) studira na doktorskom studiju Filozofije i teorije vizualne kulture. Magisterij iz umjetnosti stekla je 2012. godine na odsjeku Videa i novih medija Akademije likovnih umjetnosti i oblikovanja u Ljubljani. Kao poslijediplomski istraživač boravila je u Klagenfurtu, na odsjeku medija i komunikologije. Diplomirala je 2003. na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje je i završila srednju Školu likovnih umjetnosti. Bavi se interaktivnim instalacijama, videom i sound artom. Dva puta je predstavljala Hrvatsku na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana. Sudjelovala je na dvadesetak samostalnih i šezdesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, te slovenskog digitalnog video arhiva DIVA pri SCCA Ljubljana. Više o radu Mirjane Batinić pronađite na službenim stranicama umjetnice. 

Izvor: MB

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.09.2014