Živo sjećanje na otpor i borbu | kulturpunkt

Živo sjećanje na otpor i borbu

Ovogodišnji program Trnjanskih kresova uključuje filmske projekcije, radionice, edukativne šetnje i predavanja koja prethode središnjoj manifestaciji na savskom nasipu.

Pripremila: Ivana Pejić
  • A
  • +
  • -

Paljenjem Trnjanskih kresova na obali Save i ove će se godine obilježiti Dan oslobođenja Zagreba. Kresovi su se tradicionalno palili na savskom nasipu, na mjestu gdje su 8. svibnja 1945.  jedinice Narodnooslobodilačke borbe, boreći se s preostalim ustaškim formacijama, oslobodile Zagreb. Narodna tradicija ukinuta je krajem 80-ih godina, a obnovila ju je Mreža antifašistkinja Zagreba na 70. obljetnicu oslobođenja Zagreba, i to na autentičnoj lokaciji ulaska narodnooslobodilačkih snaga u grad, na sjevernoj obali Save kod Mosta slobode. 

Tamo će se i ove godine, u subotu, 7. svibnja paljenjem kresova obilježiti ovaj ključan događaj zagrebačke povijesti, "sjećajući se otpora, borbi i žrtava, suprotstavljajući se revizionističkim i retrogradnim politikama i tendencijama današnjice", kako stoji u pozivu MAZ-a. Ovogodišnje izdanje Kresova obuhvaća i niz kulturnih i drugih događanja koja prethode središnjoj manifestaciji, a uključuju filmske projekcije, radionice, edukativne šetnje i predavanja. 

Uvodni program započeo je još koncem travnja razgovorom o projektu Slana – Radikalni krajobraz, koji je uključio i projekciju filma Uvala autora Davora Konjikušića i Nike Petković. U utorak, 3. svibnja na pročelju zgrade u Hatzovoj 16 prikazuje se kratki film Super žene i njihove priče Ane Hušman i Ivana Marušića Klifa, posvećen važnim i inspirativnim ženama koje su ostavile traga u hrvatskoj kulturnoj povijesti. U četvrtak, 5. svibnja na istoj adresi održava se promocija knjige Kartografija otpora: Zagreb 1941.-1945. u izdanju Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe (RLS SEE). Knjiga, koju su uredili Josip Jagić i Marko Kostanić, sadrži devet autorskih priloga koji predstavljaju kolektivni napor mlađe generacije istraživača i istraživačica da sačuvaju, razlože i reaktualiziraju lokalnu antifašističku prošlost.

I središnji dio Trnjanskih kresova koji se održava uz Most slobode i u prostoru Močvare / Jedinstva, sad već tradicionalno, uključuje brojne radionice, izlagače, muzejsku izložbu i nastupe zborova. Obilježavanje oslobođenja Zagreba završava u Močvari 11. Antifa Nightom na kojem će nastupiti cura i dečko, Revirgin, Neon Lies, Lepša BrenaSchlag. Cijeli program Trnjanskih kresova i Antifa Nighta može se pronaći na ovom linku.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 03.05.2022

VEZANE VIJESTI

Audio vodstvo: SLANA - radikalni krajobraz

Autorica: Martina Kontošić

Davor Konjikušić i Nika Petković proveli su nas kroz postav umjetničko – istraživačkog projekta SLANA - radikalni krajobraz u Galeriji Nova. 

Dobri duhovi Zagreba

Piše: Bojan Krištofić
Projekt Virtualni muzej Dotrščina i prateće memorijalne intervencije nude prolaz kroz guste povijesne slojeve koji su prekrili dotrščinsku šumu kao mjesto masovnih ustaških zločina.

Za emancipaciju danas i sutra

Piše: Anja Grgurinović
Ženski antifašistički Zagreb bavi se organiziranjem tijekom, prije i nakon Drugog svjetskog rata s naglaskom na borbu za ženska prava, bilo politička, bilo socijalna i radnička.