Živost unatoč prekarnosti: rad u glazbi | kulturpunkt

Video

Živost unatoč prekarnosti: rad u glazbi

Prvo izdanje Književnog petka nastalo u suradnji Knjižnica Grada Zagreba i Kulturpunkta bilo je posvećeno novoj glazbenoj sceni i radnim uvjetima u glazbenom polju.

Premda ga s radom u drugim područjima kulture i umjetnosti vezuje niz općih obilježja, rad u glazbi posjeduje značajke koje na specifičan način uokviruju uobičajene probleme prekarnosti i nesigurnosti. Vezanost za zabavljački angažman i ugostiteljski sektor, hijerarhija glazbenog polja podijeljenog između izvođača, autora i diskografa, uz brojne instance posrednika, nepostojanje stalnog zaposlenja van klasične glazbe, samo su neki od elemenata te specifičnosti. S druge strane, glazbeno je polje unatrag zadnje dvije-tri godine intenziviralo svoju produktivnost, dobrim dijelom zahvaljujući žanrovskim iskoracima instrumentalističke i improvizatorske scene. Iako pretežito utemeljena u jazzu i "suvremenoj klasičnoj" glazbi, scena je to koja je napustila okvire svojih glazbenih rezervata i formirala sada već prepoznatljiv krug glazbenika i sastava koji se sve češće određuju kao postžanrovski. Ovaj nesklad između teških radnih uvjeta, nedostatka infrastrukture i adekvatne pomoći te živosti i umjetničkog potencijala glazbenica i glazbenika koji trenutno djeluju bio je povod za promišljanje okvira u kojima se njihov rad odvija, načina na koji se on može učiniti sigurnijim i stabilnijim, ali i njegovog šireg društvenog konteksta.

Razgovor u sklopu Književnog petka tako se dotaknuo različitih aspekata koji čine radne uvjete glazbenica i glazbenika, problema manjka prostora, komercijalne neodrživosti klupskih programa posvećenih novoj autorskoj glazbi, nedostatnog institucionalnog okvira, distribucije prihoda u glazbenom polju, mogućih točaka kolektivnog organiziranja glazbenika i brojnih drugih pitanja koja određuju njihovo preživljavanje.

U razgovoru su sudjelovali muzikologinja i kustosica Davorka Begović, jazz gitarist i kompozitor Filip Pavić i vokalistica i novomedijska umjetnica Maja Rivić. Tribinu je uredio i vodio Lujo Parežanin.