Život fundusa kroz različite sisteme | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Život fundusa kroz različite sisteme

Namjera izložbe Što će nam fundus? Katerine Dude je progovoriti o povijesti arhive Galerije Miroslav Kraljević i pravu na fundus započet unutar samoupravnog ekonomskog sustava.

26.06.2018 - 21.07.2018 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

U utorak, 26. lipnja u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević otvara se izložba Što će nam fundus? umjetnice Katerine Dude.

Riječ je o izložbi proizišloj iz istoimenog umjetničko-istraživačkog projekta započetog 2016. godine u okviru GMK-ovog programa Otvoreni studio. Duda se fokusirala na povijest Galerije i tada aktualno iseljavanje zaposlenika iz zgrade INA-e u Šubićevoj 29. Naracije o zgradi neizbježno su otvorile i priču o povijesti galerije i povijesti Kulturno-umjetničkog društva INA, osnovanog 1977. 

Iako u početku zamišljena kao izložbeni prostor za likovne umjetnike-amatere, u Galeriji početkom 1990-ih dolazi do promjene programske koncepcije u smjeru izlaganja suvremenih umjetničkih praksi. Angažman amaterskih i profesionalnih umjetnika pridonosi stvaranju hibridnog galerijskog fundusa koji je u narednih trideset godina cirkulirao između skladišta u galeriji, ureda u INA-inoj zgradi i privatnih domova bivših zaposlenika INA-e. 

Zajedno s kustosicama Galerije Miroslav Kraljević umjetnica ulazi u arhivu Galerije, razgovara s bivšim članovima i voditeljima KUD-a te bivšim kustosima/icama u Galeriji kako bi rasvijetlila ulogu INA-e u prikupljanju umjetničkih radova i odnos prema umjetnicima koji izlažu u Galeriji. U kakvim su izlagačkim uvjetima djelovali umjetnici? Kako se formira tržišna i kolekcionarska vrijednost njihovih radova te tko ima pravo na fundus započet unutar samoupravnog ekonomskog sustava i paradigme sažete u paroli "kultura radnicima"?

Katerina Duda diplomirala je studij novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U radovima polazi od tema grada i gradskog prostora te kroz site specific pristup kombinira medije videa, fotografije, intervencije i akcije u javnom prostoru te društvenu praksu. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba je otvorena do 21. srpnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 19.06.2018