Život i snovi običnih ljudi | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Život i snovi običnih ljudi

Kino Europa posjetiteljima poklanja besplatnu projekciju omiljenog i jednog od najčešće prikazivanih američkih božićnih filmova - It's a Wonderful Life Franka Capre.

24.12.2016 , Zagreb - Kino Europa

U subotu, 24. prosinca u 19 sati u sklopu Kinolektire, programa koji na veliko platno donosi odabrana ostvarenja iz filmske antologije, u kinu Europa moći ćete uživati u ostvarenju koje je postalo i ostalo dio blagdanske tradicije.

Film o Georgeu Baileyju, muškarcu na pragu samoubojstva kojemu njegov anđeo čuvar pokazuje kako bi životi njegovih bližnjih izgledali da nije rođen, ove godine slavi svoju okruglu i impozantnu 70. obljetnicu. U prvoj poslijeratnoj godini Frank Capra snima film u kojem blagdani predstavljaju okvir za dubinsku studiju karaktera razočaranog muškarca; Divan život svojevrsni je "božićni film noir" u kojem se artikulira optimistična ideja o sveobuhvatnoj perspektivi i o tome kako male stvari i svakodnevni postupci mijenjaju živote. Film je to koji, naposljetku, slavi život i snove običnih ljudi, onih koji su dali sve od sebe kako bi postupali ispravno. Na izuzetno emotivan i dirljiv, ali i duhovit način, Divan život dokazuje da je mračna strana života nužna kako bismo vidjeli svjetlo te da je pad duha ponekad potreban kako bismo se iznova vinuli u visinu.

Film je bio nominiran za Oscara u pet kategorija (za najboljeg redatelja i najbolji film, najboljeg glumca, najbolji zvuk i montažu), a nalazi se na brojnim listama najboljih filmova ikad snimljenih i na popisima najinspirativnijih ostvarenja svih vremena. James Stewart, slavni glumac kojeg je Američki filmski institut imenovao trećom najvećom muškom glumačkom legendom u povijesti Hollywooda (smjestivši ga iza velikih Humphreyja Bogarta i Caryja Granta), odigrao je glavnu ulogu, a prema njegovim riječima, u šest dekada dugoj glumačkoj karijeri Divan život ostao mu je najdraži film u kojem je glumio. 

Projekcija Divnog života je besplatna, no prethodno je potrebno preuzeti besplatne ulaznice na našoj blagajni. Ulaznice će se moći podizati od utorka, 20. prosinca, a jedna osoba može preuzeti maksimalno četiri ulaznice.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.12.2016