Život kao filmski eksperiment | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Život kao filmski eksperiment

Uz predstavljanje monografije Tomislav Gotovac - Life as a Film Experiment, u sklopu 25FPS-a prikazuje se i Gotovčevo strukturalno remek-djelo Glen Miller I.

28.09.2018 , Zagreb - Kino SC-a
  • A
  • +
  • -

U sklopu festivala 25FPS i programa Vizualni kolegij Multimedijalnog instituta, u petak, 28. rujna u 16 sati u Kinu SC predstavlja se knjiga Slobodana Šijana Tomislav Gotovac - Life as a Film Experiment.

Tomislav Gotovac jedan je od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih umjetnika druge polovice dvadesetog stoljeća. Obilježio je filmsku, likovnu i izvođačku praksu te je ostavio neizbrisiv trag na generacije umjetnika. Posljednjih petnaestak godina njegovi su radovi sve prisutniji na međunarodnoj umjetničkoj sceni na brojnim važnim izložbama i u relevantnim muzejima, a sve je veći interes za istraživanje njegova pionirskog opusa.

Na proljeće 2018. Institut Tomislav Gotovac, Hrvatski filmski savez i Multimedijalni institut objavili su prvu Gotovčeu monografiju na engleskom jeziku, koju potpisuje jedan od njegovih najbližih prijatelja, poznati filmski redatelj i autor Slobodan Šijan. Bogato opremljena fotografijama i različitim arhivskim materijalima, Tomislav Gotovac – Life as a Film Experiment kroz 48 poglavlja čitatelja vodi na 400 stranica dugo putovanje kojim se objašnjava nastanak Gotovčevih djela i umjetničkih postupaka.

Razgovoru o knjizi prisustvuje autor knjige Slobodan Šijan, prevoditelj i filmolog Greg de Cuir te urednici izdanja Petar Milat i Diana Nenadić.

Nakon predstavljanja knjige prikazuje se Gotovčevo strukturalno remek-djelo Glen Miller I (Srednjoškolsko igralište I) sa svježe razvijene i još neprikazane kopije u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 26.09.2018