Život na filmu | kulturpunkt

Najave Filmski ciklus

<

Život na filmu

U kinu Tuškanac održava se retrospektiva velikog poljskog glumca Daniela Olbrychskog.

27.03.2015 - 08.04.2015 , Zagreb - Kino Tuškanac

Potop, 1974.

  • A
  • +
  • -

Ciklus otvara Brezova šuma, drama umiranja tuberkuloznog glazbenika koji se vraća na selo u međuratnoj Poljskoj. Film je nagrađen glavnom nagradom na moskovskom festivalu na kojem je Daniel Olbrychski nagrađen kao najbolji glumac. Slijedi biografski film Rosa Luxemburg Margarethe von Trotta koji zauzima važno mjesto u glumčevoj međunarodnoj karijeri. 

U Wajdinom filmu Pejsaž poslije bitke Olbrychski glumi pjesnika koji nakon oslobođenja iz koncentracijskog logora pokušava naći razlog za življenje. Film je prikazan u službenoj konkurenciji u Cannesu. Potop, jedan od najpopularnijih i najgledanijih filmova u Poljskoj, povijesna je drama o invaziji protestantske Švedske na katoličku Poljsku tijekom 17. stoljeća. Film je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

U glumčevoj međunarodnoj filmografiji značajnija mjesta zauzimaju još dvije produkcije Salt Phillipa Noycea te Sibirski brijač Nikite Mikhalkova. Jedan od najvažnijih filmova u karijeri Daniela Olbrychskog je Limeni bubanj Volkera Schlöndorffa, koji će članovi kina Tuškanac moći pogledati posljednjeg dana ciklusa u 18 sati, na posebnoj projekciji u maloj dvorani u prizemlju kina. Uvod i razgovor nakon projekcije vodit će filmolog Krešo Mikić

Raspored projekcija možete pronaći ovdje.

Filmski ciklus bit će održan od 27. ožujka do 8. travnja u kinu Tuškanac

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 25.03.2015