Život na sjeveru | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Život na sjeveru

Novomedijska nezavisna kulturna scena sjeverozapadne Hrvatske i Slovenije bit će predstavljena izložbama u Varaždinu, Čakovcu, Mariboru i Murskoj Soboti.

  • A
  • +
  • -

Izložba je dio projekta Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border) koji provode udruge Autonomni centar - ACT iz Čakovca, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Maribora, ONEJ – društvo prekmurske pobude iz Murske Sobote i Udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.) iz Varaždina u okviru prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske u razdoblju 2007-2013. Projekt se provodi u sjevernom pograničnom području, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji u Hrvatskoj te Pomurskoj i Podravskoj regiji u Sloveniji, a njime se žele ojačati sposobnosti organizacija koje djeluju na području novomedijskih kultura.

Tijekom projekta, akteri prekogranične suradnje i razvoja radili su na povećanju broja prekograničnih projekata i događanja, mobilnosti umjetnika i kulturalnoj razmjeni na području novih medijskih kultura te stvarali preduvjete za razvoj prekograničnog područja edukacijom, savjetovanjem, informiranjem i razmjenom programa, a od 2011. zajednički su organizirali Slobodni festival, festival Eksperimentalne elektronske intervencije (EEII), ACTFEST i Maribor elektronska destinacija (MED).

Kao posljednji u nizu rezultata ovoga projekta najavljeno je otvaranje izložbe pod nazivom Novomedijska nezavisna kulturna scena u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Sloveniji u varaždinskoj galeriji Zlati ajngel, a u organizaciji Udruge mladih V.U.K. U sklopu izložbe posjetitelji će imati priliku razgledati mnogobrojne fanzine i plakate koji su bili glavni nositelji nezavisne glazbene scene na području Varaždinske i Međimurske županije krajem devedesetih, te će moći poslušati neke od glazbenih sastava iz tog razdoblja i vidjeti njihova izdanja na kasetama, pločama i audio CD-ima.

Također, video projekcijama biti će predstavljena i slovenska novomedijska kulturna scena, dok će na otvorenju, najavljenom za petak, 8. siječnja u 19 sati, premijerno biti prikazan dokumentarni film nastao tijekom projekta New Media Cross-Border, a koji pobliže opisuje sam projekt te daje uvid u neke od aktivnosti koje su se događale za vrijeme njegova trajanja s ciljem stvaranja dinamičnog prekograničnog područja kulture. Ista će izložba gostovati u Čakovcu od 21. do 26. veljače, u Mariboru od 7. do 17. ožujka te u Murskoj Soboti od 19. do 26. ožujka, a u međuvremenu odvit će se mariborski MED, 15. i 22. veljače.

U sklopu izložbe u Varaždinu, 14. veljače, najavljeno je predstavljanje publikacije pod nazivom (Ne)zavisni?.

KP / noborderculture

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.02.2013