Život nakon smrti | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Život nakon smrti

Ugašeni slovenski časopis i online platforma za kritiku i teoriju Re-Artikulacija još uvijek ima štošta za reći. 

  • A
  • +
  • -

U sklopu 15. bijenala umetnosti u Pančevu, 25. rujna bit će predstavljen časopis / platforma za kritiku i teoriju De-Artikulacija, svojevrstan "posthumni broj" ugašenog slovenskog online časopisa Re-Artikulacija

Prije točno pet godina, Marina Gržinić, Staš Kleindienst, Sebastjan Leban i Tanja Passoni u Ljubljani su pokrenuli online časopis Re-artikulacija. Od te 2007. godine, inspirirana radom brojnih suradnika: pisaca, umjetnika, teoretičara, aktivista, akademika i istraživača iz Slovenije, prostora bivše Jugoslavije i cijelog sveta, grupa se trudila opstali s izuzetno malim budžetom. Početkom ove godine, iscrpili su sve mogućnosti za opstanak – sredstva, slobodno vrijeme kao i politiku zajedno provedenih noći, jer projekt na kraju nije uspio osigurati stalni minimalan prihod za standardizaciju produkcije.

"De-artikulacija je jasan znak kraja Re-Artikulacije, ali možda je, s druge strane, početak nečega novog. Neki od nas su samo žilave zvijeri. Ovaj broj je štampan pošto sam prikupila toliko sjajnih tekstova koji treba da budu objavljeni, ali i zato što želimo da se zahvalimo jednom dobu i jednoj grupi ljudi koji su izgradili posebnu zajednicu", istaknula je urednica Marina Gržinić, istaknuvši kako je objavljivanje De-artikulacije postalo moguće tek po pozivu za sudjelovanje na pančevačkom bijenalu umetnosti naslova De/Re/Konstrukcija: prostor, vreme, sećanja. Zbog suranje s Pančevom, ovaj je časopis objavljen u tiskanom i .pdf izdanju te ga se umjesto na slovenskom i engleskom može čitati u englesko-srpskom izdanju. 

Svoj prilog nultom broju De-Artikulacije dali su Gabriele Dietze, Tatjana Greif, Marina Gržinić, Aina Šmid, Zvonka T Simčič, Njideka Stephanie Iroh, Araba Evelyn Johnston-Arthur, Tjaša Kancler, Jorge Luis Marzo, Klub Zwei (Simone Bader i Jo Schmeiser), Margarita Padilla, Mitja Perinčič, Jovita Pristovšek, Šefik Tatlić, Nataša Velikonja, Marina Vishmidt i Jasmina Založnik.

Časopis je dostupan za besplatno preuzimanje putem stranica 15. bijenala umetnosti, dok stare brojeve Re-Artikulacije možete pronaći ovdje.  

KP / De-Artikulacija / Foto: Marina Gržinić i Aina Šmid, Obsession (2008)

 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 13.09.2012

VEZANE VIJESTI

Prostor, vrijeme, sjećanje

U Pančevu se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva po petnaesti put održava jedna od najznačajnjih kulturnih manifestacija u Srbiji - Bijenale umetnosti.