Život posvećen urbanim fenomenima | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Život posvećen urbanim fenomenima

U Zagrebu je preminuo ugledni arhitekt i sociolog Fedor Kritovac.

  • A
  • +
  • -
Fedor Kritovac, rođen je 1938. godine u Zagrebu gdje se školovao, radio i živio. Završio je Studij arhitekture i stekao doktorat društvenih znanosti iz područja urbane sociologije. Od početka karijere bio je suradnik u Centru za industrijsko oblikovanje, a do mirovine u Institutu građevinarstva Hrvatske, uz autorske suradnje s drugim institucijama i tvrtkama. Njegov stručni, znanstveni, edukacijski, publicistički i javni rad bio je usmjeren prema kulturnim, umjetničkim, sociološkim, tehnološkim, marketinškim, organizacijskim, kreativnim i kritičkim aspektima življenja i poslovanja u suvremenom svijetu. Urbani svijet – kao mjesto stvaranja, proizvodnje, potrošnje, primjene i odbacivanja artefakata (unikatnih, serijskih, tipskih, standardnih, nestandardnih itd.), kao mjesto boravljenja i putovanja, područje proizvodnje i interakcije vizualnih, audio i multi medija/komunikacija, bio je predmet njegova interesa.

Od 1980-ih godina prošlog stoljeća realizirao je niz autorskih i koautorskih interpretativno-studijskih tematskih izložbi u Galeriji Modulor, Galeriji Prozori, Muzeju grada Zagreba, ULUPUH-u, Galeriji Izlog itd.

Bio je član ULUPUH-a od 1966. godine, Hrvatskog društva karikaturista, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, ranije i drugih strukovnih društava (Društvo arhitekata Zagreba, Hrvatsko ergonomijsko društvo, Udruga za promicanje zaštite u radnoj i životnoj sredini) te uredništva časopisa Čovjek i prostor.

Godine 2010. u izdanju ULUPUH-a izašla mu je knjiga Otkrivanje grada kojom je ovaj autor na sebi svojstven način objedinio višedesetljetno istraživanje urbanih fenomena unutar javnih prostora grada Zagreba. Tematski i kronološki knjiga predstavlja održane izložbe i projekte izložbi u pripremi autora posljednjih dvadesetak godina. Zajednički su svim ovim temama urbani fenomeni grada, ovdje na primjeru grada Zagreba, u svom prostornom, vizualnom, označiteljskom i društvenom kontekstu. Doživljeni i interpretirani urbani fenomeni prvenstveno su oni na komunaliziranim i ostalim javnim prostorima grada, na granicama i prožimanjima javnog i privatnog, koji se drže ulaza, stubišta i prozora zgrada, ulica, dvorišta. 

Kritovac je u predgovoru sam ponudio tumačenje naslova Otkrivanje grada: "Otkrivanje nečega - iskorištena riječ s konvencionalnim ili patetičnim značenjima (otkrivanje istine, tajne...). [...] Nije li tako i s gradom? Otkrivanja grada tu su bliža podizanju poklopca s lonca (za koji se nadamo da nije prazan). Odmicanjem poklopca uvjeriti se da li je zaključalo i kako vonja."

Izvor: ULUPUH 
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.02.2011