Život pravih susjeda | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Život pravih susjeda

Slikovnice i knjige za djecu koje opisuju iskustva izbjeglica i migranata doprinose razumijevanju, znatiželji i empatiji djece prema drugima i drugačijima u svojoj zajednici.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: I'm Your Neighbor Books / Facebook

Kirsten Cappy, prodavačica dječjih knjiga i autorice Terry Farish i Anne Sibley O’Brien, zajedno su osmislile i stvorile internetsku bazu dječjih knjiga koje obrađuju teme imigranata i izbjeglica. Stranica I’m Your Neighbor nastala je nakon što je Cappy uočila da u Portlandu koji je postajao etnički sve raznovrsniji, nedostaje knjiga u kojima novopridošla djeca mogu prepoznati svoja iskustva ili se mogu predstaviti tamošnjoj zajednici. Baza sadrži brojne naslove, od slikovnica do romana za mlade, iz različitih kultura i područja svijeta, s različitim iskustvima migracije i propitivanja identiteta. Knjige su kategorizirane prema zemlji podrijetla, narodima, čitalačkoj dobi te univerzalnim temama kao što su hrana ili obiteljski odnosi. "Moja misija na svim projektima je dijeliti knjige s ciljem povećanja razumijevanja, znatiželje i empatije", kaže Cappy.

U sklopu projekta održavaju se javna čitanja i popratni sadržaji koji diljem Portlanda oživljavaju knjige i okupljaju šarolike zajednice. "Kako populacija Portlanda postaje sve više raznolika, svi mi koji dijelimo ovaj grad dobivamo priliku zaista doprinijeti stvaranju zajednice kakvom želimo postati. Moj san je da će nas ovaj projekt izazvati da rastemo i napredujemo dok istražujemo naše sličnosti i razlike, pronalazimo sebe u drugima i stvaramo prostor za sve nas da živimo kao pravi susjedi", rekla je O'Brien. Osim što je pomogla u stvaranju ove stranice, O'Brien je također autorica dječje knjige I'm New Here. Knjiga portretira troje djece različitog podrijetla koji pohađaju osnovnu školu u Americi te se uz pomoć učitelja i prijatelja prilagođavaju novoj zajednici istovremeno zadržavajući osjećaj vlastitog identiteta.

Knjiga Anne Sibley O’Brien našla se i na popisu preporučene literature koja obrađuje teme izbjeglištva, a nedavno ga je objavila Njujorška javna knjižnica s objašnjenjem kako one mogu poslužiti kao početna baza za razgovor s djecom o tužnim događajima kojima smo svakodnevno okruženi u medijima. Popis uključuje raznolike teme dječjeg izbjeglištva, od iskustva austrijske Židovke u Švedskoj u vrijeme Drugog svjetskog rata, vijetnamskih izbjeglica u Americi do iskustava albanske djevojčice s Kosova u knjizi The Day of the Pelican.

Temom izbjeglica u Hrvatskoj bavi se Centar za mirovne studije koji je u 2015. godine u suradnji sa Studijem dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objavio slikovnicu Šarene priče. Priče koje su uključene u slikovnicu ispričale su izbjeglice, a predstavljaju stvarnost pomiješanu s fikcijom, kako im je bila prenesena kad su bili djeca. Sličnom suradnjom nastala je i edukativna knjižica Kućica u Ježevu, interpretacija poznate slikovnice Branka Ćopića Ježeva kućica, a njome se željelo približiti temu dolaska izbjeglica na djeci zanimljiv način. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 24.06.2016

VEZANE VIJESTI

Dok čekamo nastavak puta...

Pripremila: Matija Mrakovčić
Dječja knjižnica u koferu stigla je u kamp u Slavonskom Brodu kako bi djeci koja se tamo nalaze, kao i njihovim roditeljima, barem malo uveselila teške izbjegličke dane.

Pipi u zemlji političke korektnosti

Piše: Petar Odak

Prije nekoliko mjeseci, jedna od omiljenih dječjih junakinja, neustrašiva i rodno subverzivna Pipi Duga Čarapa pala je kao žrtva progresivne cenzure.

Priče za djecu i odrasle

Održava se druga INTERKULTURA: mjesto susreta, dijaloga i solidarnosti na kojoj će se čitati slikovnica Šarene priče s pričama tražitelja azila, azilanata i izbjeglica.