Život u pasivnim krajevima | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Život u pasivnim krajevima

Izložba Kako živi narod - izvještaj o pasivnosti Kristine Leko nadahnuta je knjigom Rudolfa Bićanića te na sličan način bilježi životne okolnosti na istom području.

08.09.2016 - 21.10.2016 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Od 8. rujna do 21. listopada MSU ugošćuje izložbu Kako živi narod - izvještaj o pasivnosti

Izložba dokumentira i predstavlja osam posve običnih obitelji iz Hrvatske. To su ljudi koji marljivo rade i razmjerno skromno žive. Nadahnuta je knjigom Rudolfa Bićanića Kako živi narod – Život u pasivnim krajevima iz 1936. godine. Taj je ugledni ekonomist pješice putovao po pasivnim krajevima Hrvatske (što je uključivalo i dijelove BiH) i podrobno bilježio životne prilike i društveno-ekonomske odnose.

Osamdeset godina poslije, umjetnica Krstina Leko putuje istim krajevima, od Livna, preko zapadne Hercegovine, Like, Dalmatinske zagore, zaleđa i otoka, te razgovara s ljudima i na tragu Bićanića bilježi životne okolnosti stavljajući naglasak na rad i ekonomiju, odnosno obitelji. Kako izaći iz kruga pasivnosti? Gdje vidimo budućnost? Koje su psihološke kategorije pasivnosti?

Izložbu prati za ovu priliku posebno osmišljen edukativno-performativni program u okviru kojega će oko 5000 mladih imati priliku aktivno sudjelovati u razgovorima i raspravama u svrhu razvijanja vlastite vizije boljeg društva i stvaranja zdravijih društveno-ekonomskih odnosa. Uz umjetnicu, taj program osmišljavaju kazališna redateljica Anica Tomić i filozofkinja Ankica Čakardić.

Kristina Leko, likovna umjetnica rođena 1966. u Zagrebu, docentica na Universität der Künste Berlin, živi i radi u Berlinu i Zagrebu. Studirala je grafiku u klasi Miroslava Šuteja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te filozofiju i indologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Poslijediplomski studij završava na Universität der Künste Berlin. Specijalizirala se za društveno angažiranu, kritičku i participacijsku umjetnost, te radi u mediju videa, filma, fotografije, teksta i instalacije. U središtu njezina interesa i aktivnosti je društvena interakcija, često smještena u javnom prostoru. Pokrenula je i realizirala nekoliko opsežnijih projekata umjetnosti u zajednici u različitim zemljama, većinom u suradnji sa zakinutim društvenim skupinama. Dobitnica je prestižnih nagrada i stipendija a njezina se djela nalaze u javnim muzejskim zbirkama u zemlji i u inozemstvu. Čak i oni koji ne prate suvremenu umjetnost sjetit će se projekta Sir i vrhnje (2002/06), u kojem je pokušala obratiti pozornost javnosti i pomoći zagrebačkim mljekaricama. Kristinine akcije, koje su pratili mediji, instalacija i fotografije mljekarica s kravom ispred Meštrovićevog paviljona u Zagrebu, imale su odjeka i na službenu politiku.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 10.08.2016