Život u ruksaku | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Život u ruksaku

Osnovne teme gostovanja Maje Klarić su putovanja i poezija, odnosno način na koji se oni međusobno isprepliću u njezinom dugogodišnjem stvaralaštvu

27.02.2016 , Koprivnica - AK Galerija

U subotu, 27. veljače, u 20 sati u AK galeriji gostuje Maja Klarić, pjesnikinja i putopiskinja, koja će predstaviti svoje tri zbirke poezije: Život u ruksaku (AGM, 2012.), Quinta Pitanga (VBZ, 2013.) i Nedovršeno stvaranje (vlastita naklada, 2015.). Dvije osnovne teme gostovanja su putovanja i poezija, odnosno način na koji se oni međusobno isprepliću u njezinom dugogodišnjem stvaralaštvu. Kroz priču o raznim putovanjima koja redovno bude velik interes publike, čitateljima suptilno nastoji približiti i poeziju kao žanr. 

Život u ruksaku govori o njezinim europskim putovanjima (Portugal, Španjolska, Irska, Francuska i sl.), ali i putovanjima općenito – kako i kad krenuti, što nas vuče na putovanja, kako putovati sam. Quinta Pitanga govori o Brazilu i otoku Itaparica gdje je Maja provela dva mjeseca na rezidencijalnom programu za književnike gdje je zbirka i nastala. Nedovršeno stvaranje je zbirka napisana tijekom putovanja kroz Južnu Ameriku, a koja kroz stihove priča o Peruu, Boliviji, Ekvadoru, Čileu i Argentini.

Predstavljanje Majinih zbirki bit će popraćeno brojnim fotografijama s njezinih putovanja, a nakon predstavljanja očekuje vas putopisna slušaonica: muzika zemalja kroz koje je Maja putovala. 

Maja Klarić rođena je 1985. godine u Šibeniku. Diplomirala je engleski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s diplomskim radom na temu „Suvremeni hrvatski putopis“. Radi kao književna prevoditeljica za razne nakladničke kuće u Hrvatskoj za koje prevodi umjetničku i znanstvenu literaturu. Također je prevodila za časopise Riječi, Poezija i Libra Libera, novine Zarez, Treći program Hrvatskog Radija. Organizira manifestaciju Šumski pjesnici pored Grožnjana. Objavila je poeziju i kraću prozu u raznim novinama i časopisima: Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija, Tema... Zastupljena je u antologijama Erato 2004. (Zagreb), Rukopisi 32 (Pančevo), Ja sam priča (Banja Luka), Sea of Words (Barcelona), Castello di Duino (Trst), Ulaznica (Zrenjanin). Nagrađena je na međunarodnom pjesničkom natječaju Castello di Duino (Trst, Italija, 2008.), međunarodnom natječaju za kratku priču Sea of Words (Barcelona, Španjolska, 2008.), književnom natječaju Ulaznica 2010. i 2012. (Zrenjanin, Srbija). Dobitnica je UNESCO/Aschberg stipendije za rezidencijalni boravak na otoku Itaparica, Brazil, 2012. te stipendije organizacije MOKS za rezidencijalni boravak u Estoniji (Mooste, Tartu). Objavila je tri zbirke putopisne poezije - Život u ruksaku (AGM, 2012.), Quinta Pitanga (V.B.Z., 2013.) i Nedovršeno stvaranje (vlastita naklada, 2015.) te niz pojedinačnih tekstova u raznim publikacijama.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.02.2016