Život vrijedan priznanja | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Život vrijedan priznanja

U 86. godini umrla je jedna od naših najvećih suvremenih umjetnica, zagrebačka fotografkinja Marija Braut.

Pripremio: Vatroslav Miloš

FOTO: Eva Medved

  • A
  • +
  • -

Marija Braut, dobitnica brojnih nagrada i priznanja, među kojima i Nagrade Grada Zagreba, posljednju je veliku izložbu - Nepoznati Zagreb Marije Braut - imala 2014. godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Bilo je izloženo stotinjak crno-bijelih fotografija Zagreba "kakav je bio nekada, onda kada su nastajali pojedini vitalni dijelovi grada, njegove prometnice, mostovi, hoteli".

Braut je rođena 1929. u Celju, a od 1941. je živjela u Zagrebu gdje je maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se počela baviti 1967. u ateljeu Toše Dabca. Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. u Galeriji SC u Zagrebu, a održala ih je više od stotinu samostalnih i niz skupnih u zemlji i inozemstvu. Objavljivala je u novinama, časopisima, umjetničkim katalozima i surađivala s brojnim kazalištima.

"Dobila sam nagrade i formalna priznanja, ali najviše mi znači kada vidim da su moje fotografije još uvijek aktualne. Nedavno sam u knjižnici na Krvavom mostu vidjela izložbu svojih fotografija Zagreba snimljenih još 60-ih godina. Jednom će netko gledati moje još neobjavljene negative koje ću dati muzejima i galerijama i poželjet će ih razviti i postaviti izložbu. To će mi biti najveće priznanje", izjavila je Braut u jednom od posljednjih intervjua, objavljenom 2012. godine za VoxFeminae

Njezine se fotografije čuvaju u zbirkama u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju suvremene umjetnosti i Hrvatskom državnom arhivu. O svom životu i radu progovorila je u dokumentarnom filmu Marija hoda sama iz 2009. godine. 

Marija Braut, Sopot, 1970.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.07.2015

VEZANE VIJESTI

Jer ja sam skitnica...

Piše: Matea Grgurinović
Stambena politika Republike Hrvatske poslije 1991. teži jedino i isključivo demontaži stambenog sustava naslijeđenog iz bivše države.

Ceremonija za slikarstvo, socijalizam i more

Piše: Bojan Mrđenović

Uoči izlaska novog broja časopisa Nepokoreni grad, prenosimo esej o knjizi Priča o ribama američkog umjetnika Allana Sekule.

Ubrzavanje na sceni

Piše: Davor Konjikušić
Iz perspektive jednog od predstavnika aktualne hrvatske fotografske scene i nekoga tko prati recentnu umjetničku produkciju donosimo tekst o suvremenoj hrvatskoj fotografiji.