Značaj socijalnih politika stanovanja | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Značaj socijalnih politika stanovanja

U sklopu Kritičke mašine Iva Marčetić održat će predavanje Zašto nam trebaju nove stambene politike u kojem problematizira izvanredno stanje europskog stanovanja.

Piše: Martina Domladovac

U sklopu javnog programa projekta Kritička mašina Kontekst kolektiva, u četvrtak, 19. svibnja u Društvenom centru Oktobar, arhitektica Iva Marčetić održat će predavanje Zašto nam trebaju nove stambene politike. Europa, nekadašnja kolijevka opsežnih politika socijalnog stanovanja, nalazi se u takozvanom periodu tihog izvanrednog stanja u kojem oko deset posto njenih građana živi u konstantnom stanju straha od deložacija i pred pragom ekstremnog siromaštva. Takozvani stambeni stres na najvišoj je razini u posljednjih sedamdeset godina, a broj mladih koji su primorani živjeti u roditeljskom domu penje se do nezavidnih razina. Marčetić će se stoga u predavanju osvrnuti na politike koje su dovele do ovakvih posljedica uz pregled modela socijalnog stanovanja, njegovih osnova, značaja socijalnih politika stanovanja za razvoj i mogućnost socijalne inkluzije u urbanim sredinama kao i dosega i utjecaja pokreta za pravo na stanovanje u promjeni statusa quo.

Kritička mašina projekt je beogradskog Kontekst kolektiva usmjeren prema otkrivanju posljedica koje je uspostava kapitalizma ostavila na prostoru bivše Jugoslavije. Projekt se realizira kroz seriju seminara iste strukture i metodologije rada koja se sastoji od radionica, javnih predavanja i produkcije tekstova, s ciljem osiguranja uvjeta kontinuirane reprodukcije i širenja novog jezika kritike koji bi se bavio analizom društvenih fenomena dostupnih široj javnosti, na analitički postavljen način, istraživački utemeljen i s kritičkom oštrinom. U sklopu Kritičke mašine pokrenut je i portal Mašina na kojem su već objavljivani tekstovi koji problematiziraju politike stanovanja postsocijalističkih društava, te obrađuju teme kao što su investitorski urbanizam, uloga studentskih domova ili pravo na stanovanje. 

Iva Marčetić diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a kao članica Pulske grupe, jedna je od organizatorica kongresa Grad postkapitalizma 2009. godine, te urednica istoimene knjige. Kao članica grupe dio je tima pozvanog da predstavlja Hrvatsku na Venecijanskom Bijenalu Arhitekture 2012. godine, s izložbom Neposredna demokracija zahtijeva neposredan prostor. Autorica je više članaka na temu arhitekture i urbanizma, članica je zadruge Otvorena arhitektura iz Zagreba, a radi u organizaciji Pravo na grad.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 18.05.2016

VEZANE VIJESTI

Zauzimanje šireg prostora javnog djelovanja

Portal Mašina novo je regionalno glasilo i jedan od pokušaja da se stvore uvjeti za kontinuiranu reprodukciju i širenje kritike društvenih fenomena.

Bez romantičnih iluzija

U sklopu predavanja u Beogradu Dubravka Sekulić dotaknut će se promjena koje je stambena politika doživjela u prelasku iz socijalizma u kapitalizam.

Jer ja sam skitnica...

Piše: Matea Grgurinović
Stambena politika Republike Hrvatske poslije 1991. teži jedino i isključivo demontaži stambenog sustava naslijeđenog iz bivše države.