Značenje jednakosti, bratstva i slobode | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Značenje jednakosti, bratstva i slobode

Multimedijalna instalacija donosi dokumentarno-fikcionalni govor Giuseppine Martinuzzi kroz koji se reaktualizira nasljeđe labinske pedagoginje, pjesnikinje i revolucionarke.

29.11.2018 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Kao nastavak predstavljanja izložbe Na leđima palih divova (II. bijenale industrijske umjetnosti) čije su kustosice kolektiva Što, kako i za koga / WHW, u četvrtak, 29. studenog u Galeriji Nova, umjetnica Božena Končić Badurina predstavlja svoju multimedijalnu instalaciju Jednakosti, bratstvo, slobodo: Gdje ste?.

Rad je preuzeo naziv predavanja koje je 1909. godine napisala pedagoginja, pjesnikinja i revolucionarka Giuseppina Martinuzzi (1844 – 1925.). Božena Končić Badurina nastoji političko djelovanje i nasljeđe Giuseppine Martinuzzi sagledati iz dvije perspektive - kroz njezinu privatnu biblioteku darovanu gradu Labinu koja je za vrijeme trajanja  bijenala prvi put bila predstavljena javnosti i izložena u Narodnom muzeju u Labinu, te kroz ostavštinu njezinih brojnih predavanja i govora. 

U sklopu II. bijenala industrijske umjetnosti, osim knjiga  iz muzejskog fundusa bila je predstavljena i zvučna instalacija i koja se obraća u prvom licu u formi političkog govora kakve je Giuseppina Martinuzzi održavala radnicima, mladima i ženama u periodu od 1899. do 1915. godine.

Ovaj konstruirani, dokumentarno-fikcionalni govor Giuseppine Martinuzzi, kolažno sastavljen od fragmenata njezinih sačuvanih govora, iako pisan poetičnim, danas već gotovo arhaičnim stilom, govori o problemima s kojima se i danas susrećemo. U realizaciji rada sudjelovale su glumice Urša Raukar i Aleksandra Stojaković Olenjuk. Kao što je Giuseppina u svojem predavanju iz 1909. preispitivala značenje pojmova jednakosti, bratstva i slobode u kontekstu svojega vremena, tako je i ovaj rad pokušaj da se reaktualizacijom njezinog nasljeđa ove teme iznova razmotre.

Prezentacija i razgovor započinju u 19 sati

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 26.11.2018