Znak i zvuk | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Znak i zvuk

Izložba Field Recordings Viktorije Križanović propituje može li određena vizualna struktura pobuditi osjetljivost za vremenska i prostorna usmjerenja zvuka.

13.12.2018 - 05.01.2019 , Zagreb - Galerija Šira

Od 13. prosinca do 5. siječnja u galeriji Šira predstavlja se izložba Field Recordings  Viktorije Križanović. 

"Upisivanjem trodimenzionalnog mjesta u grafičku ploču zahvaćen je prostor negativa koji biva preveden u dvodimenzionalni sustav, zatim interpretacijom znaka nadilazi materiju i postaje nematerijalan u zvuku. Grafički medij tada postaje sredstvo koje omogućava prijenos informacija s jedne na drugu razinu poimanja svijeta. Motiv polja sadržava geografsku, kulturalnu i psihološku komponentu te kada biva ozvučen otvara vrlo aktualna pitanja o odnosu prema mjestu i vremenu u kojem živimo. Dodatno, bit će izložen rad u nastajanju koji se predstavlja kao ekstenzija i nastavak prethodnih interesa u kojem potvrđujem proširenu upotrebu medija umjetničke grafike. Ekoloških preokupacija, rad se bavi propitivanjem osnovnog ljudskog prava na čist zrak.

Za kraj ostavljam otvorenom raspravu na relaciji djelo – opažač. Kada posjetitelj biva suočen sa znakom i zvukom istovremeno, ostaje nekoliko pitanja perceptivnog karaktera. Može li određena vizualna struktura pobuditi osjetljivost za vremenska i prostorna usmjerenja zvuka? Za svojstva koja interdisciplinarno nepobuđena za većinu nikada ne bi postojala", piše u konceptu umjetnica.

Viktorija Križanović rođena je u Slavonskom Brodu 1991. godine. Diplomirala je 2017. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, odsjek likovne umjetnosti. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2013. te Dekaničine nagrade Umjetničke akademije u Osijeku 2015. godine. 2017. godine studijski je boravila na Akademiji umjetnosti i dizajna u Bratislavi pri studiju Slobodnog grafičkog izražavanja. Živi i radi u Osijeku.

Više potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 17.12.2018