Znana i neznana povijest | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Znana i neznana povijest

Neli Ružić svoje radove koncentrira oko pitanja preklapanja osobnog i kolektivnog, sjećanja i zaborava, u kontekstu migracijskih i tranzicijskih id/entiteta.

17.12.2015 - 31.12.2015 , Split - Salon Galić
  • A
  • +
  • -

Izložba Neli Ružić Time lapsus, prva je njezina samostalna izložba u Hrvatskoj po povratku iz Meksika, nakon što je tamo provela više od desetljeća i obuhvaća radove iz razdoblja od prije odlaska do poslije povratka, otvara se u četvrtak, 17. prosinca u 20 sati.

"… Paralelno širem planu ovog velikog povijesnog narativa, autorica priča i priču o vlastitoj povijesti, i to ne samo matrilinearnoj, već i dijagonalnoj povijesti (žena) u obitelji. Ona se pojavljuje u ulozi naratorice koja uspoređuje osobno s prostorom u koji se to osobno unosi, jednako kao što se i vlastita pripovijest unosi u objavljenu, znanu i javnu povijest, koja će je istodobno neminovno i kontaminirati i prisiliti na novo sjećanje“, iz teksta Ane Peraice u katalogu izložbe.

Neli Ružić (Split, 1966), diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1990.), te posltdiplomski studij na Facultad de Artes, UAEM, Meksiko (2013.). Sudjeluje aktivno na hrvatskoj umjetničkoj sceni do kraja 90.-ih godina kad odlazi u Meksiko. Od 2003. predaje kao profesorica na ENPEG La Esmeralda, Mexico City (-2012.); UAEM Cuernavaca, Estado de Morelos (-2007.); ESAY, Mérida, Yucatan (2008-2009.). U okviru Tránsitos, Diplomado en Investigación, Experimentación y Producción Artística Transdisciplinaria, Centro Nacional de las Artes CENART, Mexico City, koordinira transdisciplinarne radionice (2008.- 2011.). Vraća se u Hrvatsku 2012. godine. Njeni su radovi dio Kolekcije suvremene umjetnosti Galerije Marino Cettina; Canal Mediateca Caixa Forum, Barcelona; Museo de mujeres, Meksiko te su prikazivani u okviru TV serije Lucida, Latinoamerički video, Centro de Investigación en Artes Electrónicas de la Universidad Nacional de Tres de Febrero, Buenos Aires, Argentina. Članica je HULU, Split. Od 2013. predaje u Školi likovnih umjetnosti Split gdje vodi Galeriju Škola.

Kustosica izložbe je Janka Vukmir. Izložba je otvorena do 31. prosinca

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.12.2015